Uşaq şirələri və yoqurtları, süd, səhər yeməyi qarğıdalı lopaları, hazır dənli bitkilər paketləri onların D vitamini ilə zəngin olduğunu göstərə bilər. Eyni zamanda istehsalçılar vitaminləri kiçik dozalarda əlavə edirlər.

Bu halda söhbət orqanizm tərəfindən daha az mənimsənilən və xassələrinə görə təbiidən aşağı olan sintetik D vitaminindən gedir”.

Yağlı balıqlarda (somon, halibut, skumbriya) 100 q məhsulda 400-dən 1 min IU-dək (beynəlxalq vahid) D vitamini ola bilər.

Balıq üstünlük verilən mənbədir: tərkibində digər qidalardan daha çox D vitamini var, eyni zamanda zülal, dəmir və omeqa-3 ilə zəngindir, buna görə də ürəyin işinə faydalı təsir göstərir. Eyni zamanda, balıq güclü bir alerjen ola bilər, ona görə də ehtiyatla yemək lazımdır.

Yağlı süd məhsulları (pendir, qatıq, süd) məhsulun 100 qramında 40 IU-a qədər D vitamini ehtiva edir.

 Həmçinin, süd məhsulları laktoza dözümsüzlüyü və ya süd zülalına allergiyası olanlar üçün uyğun olmaya bilər.

Yumurta sarısı (hər yumurta üçün təxminən 20 IU) çoxlu D vitamini və zülal, həm də xolesterol ehtiva edir, ona görə də onlardan sui-istifadə etmək lazım deyil. Həddindən artıq ehtiyatla yumurta sarısı ürək-damar xəstəlikləri və allergiya riski olan insanlar tərəfindən istehlak edilə bilər.

Leyla