Hər gün un məmulatları yemək sağlamlığa müxtəlif mənfi təsirlər göstərə bilər, çünki bu qidalar adətən yüksək karbohidrat, şəkər və işlənmiş maddələr ehtiva edir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, ağ undan hazırlanan məhsullar, məsələn, çörək, tort, bulku və peçenye kimi qidalar qida dəyəri baxımından zəngin deyil və çox az lif ehtiva edir. Bu cür qidalar qanda şəkər səviyyəsini tez yüksəldir və ani enerji dalğası versə də, tezliklə bu enerji yox olur.

Un məmulatları qanda şəkər səviyyəsini sürətlə artırdığı üçün insulin ifrazını artırır. Hər gün bu cür qidaları qəbul etmək insulinin davamlı olaraq yüksək səviyyədə qalmasına səbəb olur və bu da zamanla insulin müqavimətini inkişaf etdirir. Nəticədə, diabet riskini artırır və çəki artımına səbəb olur. 

Həmçinin un məmulatlarında az miqdarda lif olduğundan, bu qidalar bağırsaq sağlamlığı üçün faydalı deyil. Az lifli qidalar qəbizliyə səbəb olur və uzun müddətdə həzm sistemində problemlər yaradır. Lifin çatışmazlığı həm də toxluq hissini azaltdığı üçün həddən artıq yeməyə səbəb olur və nəticədə çəki artımına gətirib çıxarar.

Ürək-damar sağlamlığı da bu qidalardan təsirlənir. Un məmulatlarının yüksək glisemik indeksi qan təzyiqini və pis xolesterolu artırır ki, bu da ürək xəstəlikləri riskini yüksəldir. 

Daha balanslı və sağlam bir pəhriz üçün işlənmiş un məmulatlarını məhdudlaşdırmaq, əvəzində tam taxıllı qidalar, tərəvəz və meyvə kimi təbii qidalara üstünlük vermək tövsiyə olunur.