Avstraliyalı alimlər ət, süd, tofu və qatıq da daxil olmaqla 700 bitki məhsulunu tədqiq ediblər. Foodinfo.az xəbər verir ki, “Gazeta.ru” “The Conversation”a istinadən yazır ki, onların bir çoxunun duz, eləcə də zərərli yağlarla doyduğu məlum olub.
2022-ci ildə alimlər Melburnun dörd ən böyük supermarketindən ikisini ziyarət edərək 700-dən çox bitki əsaslı alternativ məhsulu öyrəndilər. Məlum olub ki, tofu kimi qidaların 100 qramında bir milliqram duz, emal olunmuş qidalarda (kotlet və ya burger kimi) isə 100 qramda 2000 milliqrama qədər duz var. Başqa sözlə desək, bir kasa tərəvəz qiyməsi gündəlik duz ehtiyacını ehtiva edə bilər. Əgər bədəninizi onunla "həddən artıq qidalandırsanız", hipertoniya inkişaf edə bilər.
Ən yaxşı nəticəni bitki südü göstərib. Belə ki, məhsulun təxminən 70%-i sümük sağlamlığı üçün zəruri olan kalsiumla zənginləşdirilib. Eyni zamanda, 73% maddənin tövsiyə olunan miqdarını ehtiva edir - 100 mililitrdə ən azı 100 milliqram. 2019-2020-ci illərdə bitki südlərinin yalnız 43%-i kalsiumla zənginləşdirilib. Eyni zamanda, bitki mənşəli qatıqlar və pendirlər, bir qayda olaraq, bu faydalı elementi kifayət qədər ehtiva etmirdi. Bundan əlavə, elm adamları, xüsusilə badam, yulaf, soya və digər bitkilərə əsaslanan südlə müqayisədə, tərkibində qeyri-sağlam doymuş yağların daha çox olması səbəbindən kokos südü ilə bağlı narahatlıqlarını artırdılar. Tədqiqatçılar belə nəticəyə gəliblər ki, heyvan mənşəli məhsulları pəhrizindən xaric etmək və ya azaltmaq istəyənlər işlənməmiş variantları seçməlidirlər. Konservləşdirilmiş və yarımfabrikatlar alarkən onların tərkibində mümkün qədər az duz olduğundan əmin olmaq lazımdır, tofunun tərkibində isə daha çox kalsium, daha az duz və şəkər olmalıdır.