Çörək sadəcə qida məhsulu deyil, həyatın və rifahın müqəddəs simvoludur. Atalarımız üçün çörək xüsusilə qiymətli və hörmətli idi, çünki çətin anlarda güc və toxluq verirdi.
Buna görə də çörəyə hörmət və minnətdarlıqla yanaşılır, onunla bağlı bir çox əlamətlər və mərasimlər müşahidə edilirdi.
Çörəklə bağlı əlamətlərdən birində deyilir ki, süfrədə yarı yeyilmiş çörək tikələrini buraxmamaq lazımdır. Bu, təkcə hörmətsizlik deyil, həm də təhlükəlidir, çünki evə yoxsulluq, xəstəlik və bədbəxtlik gətirə bilər.
Atalarımız hesab edirdilər ki, süfrəyə çörək buraxmaq xoşbəxtliyinizi və şansınızı rədd etmək deməkdir. Bundan əlavə, bu, çörəyi sevən və onun israfına dözməyən ocağın mehriban gözətçisi olan qəhvəyi incidir.
Yarım yeyilmiş çörəklə nə etmək lazımdır? Bir neçə variant var.
• Ev heyvanlarına və ya quşlara verin. Bu, kiçik qardaşlarımıza qayğı və mərhəmətin təzahürü olacaqdır.
• Qurudun və ondan kruton, kvas və ya çörək bişirin. Bu qənaətcilliyin və ixtiraçılığın təzahürü olacaq.
• Onu zibil qutusunun yanında torbaya qoyun. Bu, çörəyə ehtiyacı olanlara səxavət və xeyirxahlığın təzahürü olacaq.
Əsas odur ki, çörəyi zibil qutusuna, yerə atmayın. Bu, taxıl yetişdirənə, çörəyi bişirənə, sizinlə bölüşənə hörmətsizlik və nankorluq olacaq.
Nurlan