İranın Təbriz Tibb Elmləri Universitetinin alimləri genişmiqyaslı araşdırmalar zamanı zeytun yağı və mayonez yemək istəyinin Parkinson xəstəliyi ilə əlaqəsini aşkar ediblər. Foodinfo.az bildirir ki, Tədqiqat hesabatı Nutritional Neuroscience (NutNeuro) elmi jurnalında dərc olunub.

Araşdırmada Parkinson xəstəliyi olan 120 xəstə və 40-80 yaş aralığını əhatə edən 50 sağlam insan iştirak edib. İştirakçılar müxtəlif növ yağların müntəzəm istehlakını qiymətləndirmək üçün 147 sualdan ibarət qida tezliyi sorğusunu doldurdular.

Nəticələr Parkinson xəstəliyi diaqnozu qoyulan xəstələrin daha az hidrogenləşdirilmiş bitki yağları istehlak etdiklərini, lakin zeytun yağı və mayonez də daxil olmaqla, daha çox hidrogenləşdirilmiş bitki yağlarını yediklərini göstərdi. Və daha şiddətli Parkinson xəstəliyi olan xəstələr daha çox heyvan yağları və kərə yağı yeyirdilər.