Quzu əti ilə özbək plovu zəngin dadı və ətri ilə qurmanların qəlbini fəth edəcək əsl qastronomik zəriflikdir. Özbək plovunu özünəməxsus dadı ilə bişirməyi öyrənmək üçün Foodinfo.az-ım bu resepti ilə tanış olun.
Tərkibi:
500 q quzu (çiyin və ya qabırğa)
2 stəkan düyü
2 orta soğan
2-3 orta kök
Bitki yağ
1 baş sarımsaq
1 ovuc zirə
1/2 çay qaşığı zerdeçal
Duz və istiot
İsti su
Bişirmə üsulu:
Əti hazırlayın, kiçik parçalara kəsin. Soğan və sarımsağı incə doğrayın, yerkökü zolaqlara kəsin.
Dərin, qalın dibli bir qazanda yağı qızdırın. Soğanı qızılı rəngə qədər qızardın.
Əti qızardılmış soğana əlavə edin və ət hər tərəfdən qızılı rəng alana qədər qızardın.
Bundan sonra, yerkökü və sarımsağı əlavə edin, yerkökü yumşaq olana qədər hər şeyi birlikdə qızartmağa davam edin.
Zerdeçal və zirə əlavə edin və ət və tərəvəzləri ləzzətləndirmək üçün qarışdırın. Su şəffaflaşana qədər düyü yuyun. Artıq suyu süzün.
Düyünü ət və tərəvəz ilə tavaya qoyun və yaxşıca qarışdırın.
Düyü və ətin üzərini örtəcək qədər qaynar su əlavə edin. Dadmaq üçün duz və istiot. Plov qaynana qədər yüksək odda bişirilməlidir.
Su qaynayan kimi ocağı minimuma endirin, tavanı qapaqla örtün və plovu hazır vəziyyətə gətirin. Bu adətən təxminən 40-50 dəqiqə çəkir. Düyü əlavə edildikdən və su qaynadıqdan sonra nəm səviyyəsinə nəzarət etmək və plova toxunmamaq vacibdir.
Plov hazır olduqdan sonra ocağı söndürün və ləzzətlərin dəmlənməsi üçün üstü örtülü şəkildə daha 10-15 dəqiqə otursun.
Leyla