
İnsanların çoxu toyuq yumurtası yeyir. Foodinfo.az Hibiny.ru- ya istinadən xəbər verir ki, hər şey yaxşı olardı, amma bir problem var: bu məhsulun müəyyən yararlılıq müddəti var, lakin onun görünüşünə görə xarab olub-olmadığını dəqiq deyə bilməzsiniz.
Yumurtaların təzəliyini yoxlamağa kömək edəcək bəzi üsullar bunlardır:
Yumurtaları suya qoyun
Soyuq su ilə dərin bir qaba ehtiyacınız var. Yumurtaları oraya qoyun və onların vəziyyətinə baxın. Əgər onlar üfüqi vəziyyətdə dibdə qalırlarsa, bu, onların uyğun olduğunu bildirir. Kəskin ucu ilə yuxarı qalxan yumurtalar artıq təzə deyil. Səthə çıxanlar isə atılmalıdır. Bu, yumurtanın təzəliyini təyin etməyin ilk yoludur.
Zülal və sarısı yoxlanılır
Bir yumurtanı qırırıq və baxırıq: sarısı qabarıq formadadırsa və ağı viskozdur və ətrafa sıx yığılırsa, toyuq onu demək olar ki, bir saat əvvəl yumurtlayıb. Çox uzun müddət qalan bir yumurtanın əlaməti yastı sarısı və axan bir ağdır.
Yumurtanı silkələyin
Təzə yumurtanı silkələdiyiniz zaman kənar səslər eşitmirsiniz. Sıçrayış səsləri varsa, məhsul artıq təhlükəsiz deyil. Gördüyünüz kimi, evdə yumurtanın təravətini yoxlamaq olduqca sadədir.
Yumurtanın saxlanması və gigiyena haqqında
Həmişə mağazada qablaşdırmada yumurtaların son istifadə tarixinə diqqət yetirin - bu, qeyd etməyə dəyər ilk şeydir. İkincisi, yumurtalarınızı soyuducuda saxlayın. Niyə? Çünki 6 dərəcədən aşağı temperaturda salmonella bakteriyaları çoxalmır. Otaq temperaturunda onların sayı artır. Üçüncüsü, təhlükəsiz olmaq üçün yumurtaları ən azı 5 dəqiqə qaynar suda qaynatmaq lazımdır. Məhsulun qabığı zədələnirsə, dərhal bişirilməlidir. Artıq saxlanıla bilməz.