Nutrients jurnalında dərc olunan on yeddi tədqiqatın son meta-analizi, orta yaşda yüksək plazma xolesterinin səviyyəsinin sonrakı həyatda yüngül koqnitiv pozğunluq və Alzheimer xəstəliyi riskini təxminən üç dəfə artırdığını göstərib. Halbuki yüksək xolesterolu olan yumurtaların qəbulu, əksinə, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, xolesterolla zəngin qidalar idrak funksiyası üçün zərərlidir. Amma bu yumurtya aid deyil. O, xolesterol baxımından da yüksək olsa da, beyin sağlamlığını qorumaq üçün vacib olan zülal, amin turşuları, xolin və lutein və zeaksantin kimi karotenoidlərin zəngin mənbəyidir.
17 yaşdan yuxarı 1515 yaşlı insan üzərində aparılan araşdırma, daha çox yumurta istehlak edən kişilərin ümumi, qısa və uzunmüddətli yaddaşın daha yaxşı olduğunu müəyyən edib.
Bundan əlavə, eyni araşdırmada, 12 həftə ərzində kolin əlavələri (yumurtada olan) qəbul edən 50-85 yaşlarında yaddaş pozğunluğu olan yaşlı böyüklər testdən sonra idrak bacarıqlarında əhəmiyyətli irəliləyişlər göstərdilər.