Bütün insanlar müstəqil şəkildə və əziyyət çəkmədən ümumiyyətlə zərərli hesab olunan bəzi qidalardan imtina edə bilməzlər. Fast food, şirin desertlər, duzlu balıqlar, nadir bifteklər, kolbasalar - belə yeməklərin dünyanın hər bir ölkəsində çoxlu pərəstişkarları var. Təsadüfi deyil ki, belə məhsullar həqiqətən parlaq bir dada, ətirə malikdir və hətta bir dişləmədən həzz verir.

Bununla belə, getdikcə daha çox həkim və elm adamı öz müasirlərini zərərli maddələrdən imtina etməyə çağırır. Yalnız kolbasa, şirin soda və çipsdən danışsaq, yaxşı olardı. Yox! Elm adamları davamlı olaraq vegetarianların "ət yeyənlərdən" daha uzun və xoşbəxt ömür sürmə ehtimalının daha yüksək olduğunu təsdiqləyən araşdırmalar aparırlar.

Sidney Universitetinin (Avstraliya) alimləri öz sağlamlıqları ilə bağlı narahat olmaq üçün ən son səbəblər əlavə edənlər arasında idilər.

Onlar vegetarianlığın faydaları və ya zərərləri ilə bağlı 20 irimiqyaslı tibbi araşdırmanın nəticələrini öyrənib ümumiləşdiriblər. Təxminən son 30 ildə (1991-ci ildən 2021-ci ilə qədər) aparılan təcrübələrin nəticələri qiymətləndirilib. Əsərin müəllifləri ət və ət məhsullarından həmişəlik imtina etmək qərarına gələn iki minə yaxın insanın hekayələrinə diqqət yetiriblər.

Maraqlıdır ki, onlardan bəziləri süd məhsulları və ya yumurta yeyir, digərləri isə özlərinə o qədər sərt davranırdılar ki, hətta az yağlı kəsmikdən də imtina edirdilər.

Avstraliyalı tədqiqatçılar bu insanların xəstəlik tarixçələrini təhlil etdikdən sonra belə nəticəyə gəliblər ki, bütün vegetarianların cəmi altı aydan sonra sağlamlıq göstəriciləri əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşıb.

Nurlan