Türkiyədə kərə yağının imitasiyasının və saxtalaşdırılmasının qarşısını almaq üçün yeni meyarların tətbiqi nəzərdə tutulur. Foodinfo.az xəbr verir ki, layihəyə əsasən, duz əlavə edilməmiş kərə yağının süd yağlılığı ən azı 82 faiz təşkil edəcək. Tərkibində heç bir ədviyyat maddəsi olmayan kərə yağında dadlandırıcı istifadə edilə bilməz. Etiketlər və qablaşdırma yenidən qurulacaq.
Türkiyə Kənd Təsərrüfatı və Meşə Nazirliyi istehlakçıları qorumaq, məhsulların imitasiya və saxtakarlığının qarşısını almaq məqsədi ilə “Türk Qida Kodeksi Kərə yağı və Ghee Təbliğat Layihəsi”ni hazırlayıb Layihəyə əsasən, tənzimləmənin məqsədi kərə yağı və yağın texniki və gigiyenik istehsalı, konservasiyası, qablaşdırılması, saxlanması, daşınması və marketinqi üçün tələb olunan xüsusiyyətləri müəyyən etmək olub.
Bu kontekstdə kriteriya ondan ibarətdir ki, duz əlavə edilməmiş kərə yağının süd yağ tərkibi ən azı 82 faiz olmalıdır.
Tərkibində heç bir ədviyyat inqrediyenti olmayan kərə yağında dadlandırıcılardan istifadə etmək olmaz.
Camış südü və qatıq dadlandırıcıları tənzimləmə çərçivəsində məhsullarda istifadə edilə bilməz.
Məhsullardakı etiketləmə, qablaşdırma və markalanma maddələri də kommunike layihəsinə uyğun olaraq, məhsulların etiketlərində əsas görünüş sahəsində olmalıdır.
Məhsulların tərkibində olan süd yağının miqdarı qidanın adının yanında və əsas baxış sahəsində ən azı qidanın adı ilə eyni şrift ölçüsündə qeyd olunacaq.
Ədviyyatlı kərə yağında istifadə edilən ədviyyat tərkib hissəsi də adı ilə birlikdə istifadə olunacaq.
Fərid