Bəzən pəhriz səhvləri xroniki xəstəliklərin inkişafına səbəb olur. 
Foodinfo.az bildirir ki, əksər yeməklərin hazırlanmasının əsasını yüngül karbohidratlar - çörək, qənnadı məmulatları, qazlı içkilər və çox şirin meyvələr təşkil edir.
Bu cür məhsulların böyük miqdarda istifadəsi nəticəsində insulin müqaviməti formalaşır və nəticədə 2-ci tip diabetə çevrilir. 
Bir çox yüngül karbohidratlar orqanizmə daxil olduqda, o, fövqəladə vəziyyətə düşür, metabolik proseslər pozulur, bu da patoloji vəziyyətlər yaradır. Bundan əlavə, karbohidratlı qidalanma anti-stressdir, çünki şəkər psixo-rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Bununla belə, stresslə mübarizə aparmaq üçün psixokorreksiya texnologiyalarını tətbiq etmək və stresli amillərə düzgün reaksiya formalaşdırmaq lazımdır. 
Bundan əlavə, pəhrizdə tərəvəzlər, giləmeyvə, şəkərsiz meyvələr və digər fitonutrientlər mənbələrinin olması lazım olduğunu xatırlamaq lazımdır.
Artıq çəki başqa bir problemə səbəb olur - hormonal vəziyyətin dəyişməsi, yeniyetmələrdə deviant davranışın artması ilə müşayiət olunur, çünki yağ toxuması çox hormonal aktivdir. Bu tendensiyanın qarşısını almaq üçün uşaqlarda və yeniyetmələrdə qida qavrayışının psixologiyasını dəyişdirmək, yüngül karbohidratlar olan qidaları pəhrizdən çıxarmaq, onları uzun karbohidratlar olanlara dəyişdirmək lazımdır.

Fərid