Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliklə müəyyən edilmiş vəzifələrdən irəli gələrək ticarət və ictimai iaşə müəssisələrində monitorinqlər davam etdirilir. Həyata keçirilən nəzarət tədbirləri çərçivəsində qida təhlükəsizliyi tələblərinə uyğun olaraq sanitar-gigiyenik vəziyyətin yoxlanılması, həmçinin vətəndaşların sağlamlığının qorunması, yoluxucu və parazitar xəstəliklərin yayılmasına yol verilməməsi ilə bağlı zəruri tədbirlər görülür. Agentlikdən Foodinfo.az-a verilən xəbərə görə, cari ilin müvafiq dövrü ərzində Agentlik tərəfindən 1668 ticarət və 1121 ictimai iaşə müəssisəsində monitorinqlər həyata keçirilib. Monitorinqlər zamanı ticarət müəssisəsində 3945 nəfər, ictimai iaşə müəssisəsində isə 3643 nəfər işçinin tibbi müayinədən keçmədən işlədiyi müəyyən edilib. Agentlik tərəfindən ticarət və ictimai iaşə müəssələrində aşkar olunmuş qanunsuz hallarla bağlı müvafiq tədbirlər həyata keçirilib. Aparılan planlı və plandankənar yoxlamalar zamanı 100 qida subyektində işləyən və tibbi müayinədən keçməyən 669 nəfər işçinin işdən kənarlaşdırılması ilə bağlı məhdudlaşdırıcı tədbirlərin tətbiqi barədə qərar qəbul edilib. 831 ticarət şəbəkəsi və 712 ictimai iaşə müəssisəsinin rəhbərinə obliqat qrupa daxil olan şəxslərin vaxtaşırı tibbi müayinələrə cəlb edilməsi ilə bağlı məktublar göndərilib. Obliqat qrupa daxil olan şəxslərin dövri tibbi müayinəyə cəlb edilməsi ilə bağlı 90 şadlıq evinin rəhbəri və 15 ticarət şəbəkəsinin nümayəndəsinin iştirakı ilə görüş keçirilib. Qeyd edək ki, “Sanitariya-epidemioloji salamatlıq haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa əsasən, əhalinin sağlamlığının qorunması, yoluxucu və parazitar xəstəliklərin yayılmasına yol verilməməsi, zəhərlənmələrin qarşısının alınması məqsədilə obliqat qrupuna daxil olan işçilərin işə qəbul olunmazdan əvvəl və işlədikləri müddət ərzində vaxtaşırı tibbi müayinədən keçmələri və tibbi arayışlarla təmin olunmaları zəruridir. Nəzərə almaq lazımdır ki, tibbi müayinədən keçməyən və xəstəlik daşıyıcısı olan əməkdaşların qida obyektlərində hər hansı bir formada birbaşa, yaxud dolayısı yolla qida ilə təmasda olması qida məhsulları vasitəsilə insan sağlamlığında bir sıra fəsadların, o cümlədən mədə-bağırsaq pozuntuları ilə müşayiət olunan halların baş verməsinə, həmçinin qida zəhərlənmələrinə səbəb ola bilər. Bir sıra dəri və yoluxucu xəstəliklər də qida vasitəsilə xəstəlik daşıyıcılarından ötürülə bilər. Agentlik bəyan edir ki, qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri bu istiqamətdə öz üzərinə düşən məsuliyyəti dərk edərək məsələyə ciddi yanaşmalı və obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövri tibbi müayinədən keçirilməsini təmin etməlidirlər.
Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövri tibbi müayinədən keçirilməsi ilə bağlı nəzarət tədbirləri davam etdirilir
14 Oktyabr, 17:56
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliklə müəyyən edilmiş vəzifələrdən irəli gələrək ticarət və ictimai iaşə müəssisələrində monitorinqlər davam etdirilir. Həyata keçirilən nəzarət tədbirləri çərçivəsində qida təhlükəsizliyi tələblərinə uyğun olaraq sanitar-gigiyenik vəziyyətin yoxlanılması, həmçinin vətəndaşların sağlamlığının qorunması, yoluxucu və parazitar xəstəliklərin yayılmasına yol verilməməsi ilə bağlı zəruri tədbirlər görülür. Agentlikdən Foodinfo.az-a verilən xəbərə görə, cari ilin müvafiq dövrü ərzində Agentlik tərəfindən 1668 ticarət və 1121 ictimai iaşə müəssisəsində monitorinqlər həyata keçirilib. Monitorinqlər zamanı ticarət müəssisəsində 3945 nəfər, ictimai iaşə müəssisəsində isə 3643 nəfər işçinin tibbi müayinədən keçmədən işlədiyi müəyyən edilib. Agentlik tərəfindən ticarət və ictimai iaşə müəssələrində aşkar olunmuş qanunsuz hallarla bağlı müvafiq tədbirlər həyata keçirilib. Aparılan planlı və plandankənar yoxlamalar zamanı 100 qida subyektində işləyən və tibbi müayinədən keçməyən 669 nəfər işçinin işdən kənarlaşdırılması ilə bağlı məhdudlaşdırıcı tədbirlərin tətbiqi barədə qərar qəbul edilib. 831 ticarət şəbəkəsi və 712 ictimai iaşə müəssisəsinin rəhbərinə obliqat qrupa daxil olan şəxslərin vaxtaşırı tibbi müayinələrə cəlb edilməsi ilə bağlı məktublar göndərilib. Obliqat qrupa daxil olan şəxslərin dövri tibbi müayinəyə cəlb edilməsi ilə bağlı 90 şadlıq evinin rəhbəri və 15 ticarət şəbəkəsinin nümayəndəsinin iştirakı ilə görüş keçirilib. Qeyd edək ki, “Sanitariya-epidemioloji salamatlıq haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa əsasən, əhalinin sağlamlığının qorunması, yoluxucu və parazitar xəstəliklərin yayılmasına yol verilməməsi, zəhərlənmələrin qarşısının alınması məqsədilə obliqat qrupuna daxil olan işçilərin işə qəbul olunmazdan əvvəl və işlədikləri müddət ərzində vaxtaşırı tibbi müayinədən keçmələri və tibbi arayışlarla təmin olunmaları zəruridir. Nəzərə almaq lazımdır ki, tibbi müayinədən keçməyən və xəstəlik daşıyıcısı olan əməkdaşların qida obyektlərində hər hansı bir formada birbaşa, yaxud dolayısı yolla qida ilə təmasda olması qida məhsulları vasitəsilə insan sağlamlığında bir sıra fəsadların, o cümlədən mədə-bağırsaq pozuntuları ilə müşayiət olunan halların baş verməsinə, həmçinin qida zəhərlənmələrinə səbəb ola bilər. Bir sıra dəri və yoluxucu xəstəliklər də qida vasitəsilə xəstəlik daşıyıcılarından ötürülə bilər. Agentlik bəyan edir ki, qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri bu istiqamətdə öz üzərinə düşən məsuliyyəti dərk edərək məsələyə ciddi yanaşmalı və obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövri tibbi müayinədən keçirilməsini təmin etməlidirlər.
Oxşar xəbərlər
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
26 İyul, 12:27
Xəbər lenti
Dünyanın ən xoşbəxt şəhəri hansıdır?
24 Noyabr, 18:29
Başdakı spazma təbii çarə
24 Noyabr, 14:56
Lavandanın faydaları
24 Noyabr, 12:24
Mütəxəssis qəhvənin ürəyə təsirindən danışıb
23 Noyabr, 23:52
50 yaşdan sonra yeməli olduğunuz aşağı kalorili qidalar
23 Noyabr, 22:46
Heyvanlar qida qoxusunu necə qəbul edir?
23 Noyabr, 21:23
Ürək-damar xəstələri necə yeməlidir?
23 Noyabr, 20:36
Qışda artıq çəki almamağın yolları
23 Noyabr, 19:48
Yüksək keyfiyyətli yarımfabrikatları necə seçək?
23 Noyabr, 19:07
Gündə iki fincandan çox qəhvə içmək tövsiyə olunmur
23 Noyabr, 18:21
Bananın uzun müddət qalmasını və qaralmamasını necə etmək olar?
23 Noyabr, 17:48
İdmançılara xiyar turşusunun suyunu içmək niyə faydalıdır?
23 Noyabr, 17:03
Hər kəs hər gün hansı tərəvəzi yeməlidir?
23 Noyabr, 16:21
Hər gün kartof yesəniz bədənə nə olacaq?
23 Noyabr, 15:47
Ən zərərli şorba hansıdır?
23 Noyabr, 15:07
Qışda hər gün naringi yemək üçün səbəblər
23 Noyabr, 14:39
Moruq qan təzyiqini tənzimləyir
23 Noyabr, 13:41
Diş məcununun bədənə mənfi və müsbət təsiri
23 Noyabr, 12:26
Qəhvənin sağlamlığa faydaları nələrdir?
23 Noyabr, 11:42
Sağlamlıq üçün istehlak edilməli olan tərəvəz və meyvələr
23 Noyabr, 10:50
B12 çatışmazlığına qarşı təbii yollar
23 Noyabr, 09:12
Həkim keyfiyyətli kürü seçməklə bağlı məsləhətlər verdi
22 Noyabr, 23:54
Dietoloq ən zərərli qidalardan danışıb
22 Noyabr, 22:34
Haqqımızda
Foodinfo.az Azərbaycanın ilk qida xəbərləri portalıdır. Foodinfo.az 2018-ci ilin yanvar ayında fəaliyyətə başlayıb. Burada sağlam və zərərli qidalar, halal qidalar, dieta qaydaları, marketlər, marketlərdən ideal alış-veriş qaydaları, restoranlar, keyfiyyətə nəzarət və s. barədə özəl xəbərlər, məqalələr oxuyacaqsınız.
- Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, A.Rzayev 4/9
- [email protected]
- (+994 50) 330 28 20
Ən çox oxunanlar
Kəklikotu çayının zərərli tərəfləri
18 Noyabr, 09:16
Dilin rəngi sağlamlıq haqqında nə deyir?
18 Noyabr, 10:43
Enerji mənbəyi olan mandarin
18 Noyabr, 11:37
Bu tərəvəzin yarpaqları özündən daha faydalıdır
18 Noyabr, 12:59
Süddə isladılan qoz nə üçün bu qədər faydalıdır?
18 Noyabr, 13:12
Səhər yeməyindən əvvəl onu için
18 Noyabr, 13:52