Daşınma yolu ilə tərkibinə qida əlavələrinin daşınmasına yol verilməyən qida məhsullarının siyahısı müəyyənləşib.
Medicina.az-ın məlumatına görə, bu, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin Kollegiyasının təsdiqlədiyi “Qida əlavələrinə dair sanitariya norma və qaydaları”nda əksini tapıb.
Həmin qida məhsulları aşağıdakılardır:
- Ət hazırlıqları istisna olmaqla, emal olunmamış qida məhsulları
- Bal
- Heyvan və ya bitki mənşəli emulsiya edilməmiş bərk və duru yağlar
- Kərə yağı
- Dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş pasterizə və strelizə edilmiş (UHT də daxil olmaqla) süd və dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş sadə qaymaq (yağı azaldılmış qaymaqlar istisna olmaqla)
- Fermentləşdirildikdən sonra termik emal olunmamış, dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş süd məhsulları
- Dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş ayran (sterilizə edilmiş ayran istisna olmaqla)
- Təbii mineral sular, bulaq suyu və bütün digər qablaşdırılmış sular
- Qəhvə (dad-aromatik maddələr əlavə edilmiş həll olunan qəhvə istisna olmaqla) və qəhvə ekstraktarı
- Dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş çay yarpaqları
- Şəkər
- Quru makaron məmulatları, qlütensiz və (və ya) yüksək zülallı pəhriz üçün nəzərdə tutulmuş makaronlar istisna olmaqla
- Körpələr və erkən yaşlı uşaqlar üçün qida məhsulları, o cümlədən körpələr və erkən yaşlı uşaqlar üçün tibbi məqsədli qida məhsulları.
Daşınma yolu ilə tərkibinə qida rəngləyicilərinin daşınmasına yol verilməyən qida məhsulları da müəyyənləşib:
- emal olunmamış qida məhsulları
- Bütün qablaşdırılmış sular
- Süd, tam yağlı, yarı yağlı və yağsız süd, pasterizə və ya sterilizə edilmiş (UHT sterilizə edilmiş də daxil olmaqla) (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Şokoladlı süd
- Fermentləşdirilmiş süd (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Preservləşdirilmiş südlər (qatılaşdırılmış süd, quru süd) (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Ayran (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Qaymaq və qaymaq tozu (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Heyvan və ya bitki mənşəli bərk və duru yağlar
- Yetişmiş və yetişməmiş pendir (dad-aromatik maddələr əlavə edilməmiş)
- Qoyun və keçi südündən alınan kərə yağı
- Yumurta və yumurta məhsulları
- Un və digər üyüdülmüş məhsullar və nişastalar
- Çörək və buna bənzər məhsullar
- Makaron və kartof qnoçisi (ənənəvi İtalyan yeməyi)
- Bütün mono- və di-saxaridlər daxil olmaqlar şəkərlər
- Tomat pastası və konservləşdirilmiş və qablaşdırılmış pomidorlar
- Tomat əsaslı souslar
- Meyvə şirələri və nektarları, tərəvəz şirələri və nektarları
- Konservləşdirilmiş və ya şüşədə qablaşdırılmış, yaxud qurudulmuş meyvələr, tərəvəzlər (kartof da daxil olmaqla) və göbələk; emal olunmuş meyvələr, tərəvəzlər (kartof da daxil olmaqla) və göbələk
- Ekstra mürəbbə(meyvə tərkibi daha yüksək olan mürəbbə), ekstra jele(meyvə tərkibi daha yüksək olan jele) və şabalıd püresi, gavalı cemi (crème de pruneaux)
- Balıq, mollyusk və xərçəngkimilər, ət, quş əti və ov heyvanların əti, habelə onların hazırlıqları (bu inqrediyentləri ehtiva edən hazır yeməklər istisna olmaqla)
- Kakao məhsulları və şokolad məhsullarındakı şokolad komponentləri
- Qovrulmuş qəhvə, çay, bitki və meyvə dəmləmələri; çay, bitki və meyvə dəmləmələri və kasnı ekstraktları; dəmləmə üçün çay, bitki, meyvə və taxıl hazırlıqları, o cümlədən onların qarışıqları
- Duz, duz əvəzediciləri, ədviyyatlar və ədviyyat qarışıqları
- Şərablar, üzüm şirəsi, üzüm mustu
- Distillə yolu ilə əldə olunan alkoqollu içkilər, maserasiya və distillə yolu ilə alınan (meyvə adına uyğun adlandırılmış) içkilər, London cin Sambuca, Maraschino, Marrasquino və ya Maraskino və Mistrà
- Sangria (şərabdan alınan içki), Clarea (ağ şərabdan alınan içki) və Zurra (brendi və şərab distillə alkoqollu içkidən alınan içki)
- Şərab sirkəsi
- Körpələr və erkən yaşlı uşaqlar üçün qida formulları və əlavə qidalar, o cümlədən körpələr və erkən yaşlı uşaqlara tibbi məqsədlər üçün hazırlanan qida məhsulları
- Bal
- Taxıl cücərtisi (səməni) və taxıl cücərtisi məhsulları.