Əgər yemək zamanı nəyinsə çatmadığı görünürsə, bir az ədviyyat əlavə edin. Beləliklə, yeməyinizi daha dadlı və özünüzü daha sağlam edəcəksiniz. Sadəcə onu aşmayın.

Acılı qidalar maddələr mübadiləsini sürətləndirir və həmçinin arıqlamağa kömək edir. Fakt budur ki, bədən kəskin qidaları həzm etmək üçün bir az daha çox kalori sərf edir, bu da tədricən arıqlamağa imkan verir.

Ədviyyatlı yeməklərin və ya sousların iştahı artırdığı və onlardan sonra daha çox yemək istədiyinə dair ümumi bir inanc var. Amma bu mifdir. Ancaq həqiqət budur: ədviyyatlı yeməkdən sonra şirniyyata və yağlı yeməklərə həvəs yox olur, toxluq daha tez gəlir, çünki insanın tox olması siqnalı beyninə daha tez çatır. Nəticədə iştah artmaq əvəzinə azalır.

Bundan əlavə, ədviyyatlı yeməklər soyuqdəymə və qripin tez öhdəsindən gəlməyə kömək edir, çünki bədəni qızdırır və bununla da zərərli virusları və bakteriyaları öldürür.

Qəribədir ki, ədviyyatlı yeməklər stresslə mübarizə aparmağa kömək edir, çünki onlar serotonin və endorfin istehsalını artırır. Nəticədə: ədviyyatlı yeməkdən sonra enerji artımı, rahatlama hiss edə və konsentrasiyanı yaxşılaşdıra bilərsiniz. Axşam saatlarında yüngül bibərli yeməklər yemək faydalıdır: bu yolla bədən isinir və rahatlaşır, bu da daha yaxşı yuxuya nail olmağa kömək edir.

Kim ədviyyatlı yemək yeməməlidir?

Acılı yemək həqiqətən çox sağlamdır. Ancaq bəzi insanlar istehlakını məhdudlaşdırmalı və ya ondan tamamilə imtina etməlidirlər.

Belə ki, 6 yaşınadək uşaqlar, hamilə və süd verən qadınlar ədviyyatlı yemək yeməməlidirlər. Körpələrin ferment sistemi isti ədviyyatları udmaq iqtidarında deyil, onlar həzmsizlik, qarın ağrısı və ishala səbəb ola bilər. Hamilə qadınların ədviyyatlı qidalardan uzaq durması daha yaxşıdır, belə qidalar şiddətli ürək yanmasına səbəb ola bilər.

Heç kim acqarına ilk növbədə ədviyyatlı yeməyi yeməməlidir. Mədə-bağırsaq traktında problemləri olanlar (məsələn, pankreatit, qastrit və ya xoralar) çox nadir hallarda ədviyyatlı qidalar yeyə bilərlər və yeməkdən əvvəl ilıq su içməli və ya mədəsini "yıxacaq" bir şey yeməlidirlər.

Öd kisəsi ilə bağlı problemləri olanlar (çünki ədviyyatlar mədə ifrazını stimullaşdırır və turşuluq səviyyəsini artırır), hemoroid və kolitdən əziyyət çəkənlər üçün isti ədviyyatlardan çəkinmək daha yaxşıdır.