Badımcan nəyə faydalıdır, onun qida dəyəri nədir?

Foodinfo.az xəbər ki, badımcan tarixən Hindistanda yetişdirilməyə başlanıb. Avropaya ispanların gətirdiyi bir tərəvəzdir. Ölkəmizə isə Avropadan gəlib. 

 Badımcanı digər tərəvəzlərdən fərqləndirən mühüm xüsusiyyətlərdən biri tərkibində nikotin olmasıdır.

Badımcanın faydalarını saymaqla bitmir. Badımcan sümük sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Osteoporoz adlanan sümük itkisinin qarşısını alır. Eyni zamanda tərkibindəki çox miqdarda dəmir sayəsində anemiyanın qarşısını alır. Bəzi araşdırmalara görə, badımcanın xərçəngə qarşı müsbət təsir göstərdiyi də alimlər tərəfindən söylənilib. Ümumiyyətlə beyin funksiyalarına təsir göstərir. Hətta yorğunluq və stress hissini azaltdığı deyilir. Badımcanı digər tərəvəzlərdən fərqləndirən başqa bir xüsusiyyət də tərkibində xolesterin və doymuş yağların olmamasıdır. 

Badımcan bir çox vitamin və minerallarla zəngin çox faydalı tərəvəzdir. Bu səbəbdən badımcan istehlakı insan orqanizmi üçün bir nemətdir. Ümumiyyətlə, badımcanın faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

Bol lif tərkibi ilə həzmsizlik kimi problemləri aradan qaldırır.

Ürək döyüntüsü kimi stresli xəstəliklərdə insanları sakitləşdirir.

Orqanizmdəki toxuma mayelərində yığılan ödemin aradan qaldırılmasında mühüm qida qaynağı və eyni zamanda sidikqovucudur.

Tərkibində çoxlu dəmir olduğu üçün qan azlığından əziyyət çəkənlər üçün qan istehsalını artırmağa kömək edir.

Qeyri-iradi əzələ daralma hadisələrinin qarşısını alır.

Qovrulmuş badımcanın faydaları adi badımcandan bir qədər az ola bilər. Bunun səbəbi qovrulduğu üçün bəzi faydalı bakteriyaların ölməsi və bəzi vitaminlərin məhv olmasıdır. 

Badımcan sapının da faydalarını saymaqla bitmir. Badımcanın gövdəsi də olduqca faydalıdır. Yəni badımcan gövdəsinə yapışdığı torpaqdan minerallar və bəzi faydalı maddələr toplayır. Ona görə də gövdəni qaynadıb istehlak etdikdə bir çox xəstəliklərin qarşısı alınır.

Çiy badımcanın faydaları ümumiyyətlə həzm sisteminə təsir edir. Bağırsaqları yumşaldıcı xüsusiyyətə malikdir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Pis xolesterin kimi zərərli xəstəliklərin qarşısını alır. 

Badımcanın tərkibində çoxlu faydalı maddələr olsa da, zərərləri də var. Badımcan istehlak üsuluna, istehlak müddətinə və tərkibindəki bəzi maddələrə görə insan orqanizminə mənfi təsir göstərir. 

Tərkibində nikotin olduğu üçün həddindən artıq istehlak nəticəsində siqaret kimi bəzi yan təsirlərə səbəb ola bilər.

 Badımcan həddindən artıq istehlak edilərsə dərinizdə qaşınma və qızartı əmələ gələ bilər.

Mütəxəssislər istehlak forması kimi badımcanın xam istehlakına icazə vermirlər. Tərkibində çoxlu maddələr olduğu üçün zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Badımcan qovrulduğunda və ya qızardıldığı zaman zəhərlənməni minimuma endirir, çünki zərərli bakteriyalar ölür.

Badımcan digər qidalarla müqayisədə aşağı kalorili qidadır. Ümumiyyətlə pəhriz siyahılarında istifadə edilən və tez-tez istehlak edilən bir tərəvəzdir. 100 qram badımcanda 17 kkal kalori var. Badımcanın vitaminləri A və C vitaminləridir. Ümumiyyətlə, tərkibində A vitamini və bəzi B11 kimi vitaminlər var. 100 qram badımcanın tərkibindəki maddələr aşağıdakılardır:

Kalori: 17 kcal % 0.8

Karbonhidrat: 2.5 g % 0.8

Lif: 2.9 g % 11.6

Protein 1.2 g % 2.5

Yağ: 0.2 g % 0.3

Kolesterol: 0.0 mg % 0.0

A Vitamini: 7.0 IU % 0.1

C Vitamini: 2.8 mg % 4.6

Potasyum: 187.0 mg % 5.3

Kalsiyum: 13.0 mg % 1.3

Demir: 0.4 mg % 2.2

Bu gün ən çox yayılmış xəstəliklərdən biri diabetdir. Badımcanın şəkəri artırıb-artırmayacağı xalq arasında sual doğurur. Mütəxəssislər tərəfindən sübut edilmişdir ki, badımcan şəkəri artırır. Ona görə də şəkər xəstələri badımcandan tez-tez istifadə etməməlidirlər.

Şəbnəm