Bitki mənşəli məhsulların gündəlik pəhrizdə artan payı sağlamlığın qorunmasına və aktiv uzunömürlülüyün təmininə kömək edə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Roskaçestvo-nun Bitki Mənşəli Məhsullar üzrə Səriştə Mərkəzinin rəhbəri Olesya Maxova RT-yə açıqlamasında danışıb. Onun sözlərinə görə, əsas məqsəd birdən-birə ciddi dəyişikliklər etmək deyil, tədricən və balanslı şəkildə menyunu zənginləşdirməkdir.

Maxova izah edir ki, hər əsas yeməyə tərəvəz əlavə etmək, ət tərkibli yeməklərdə mərcimək və ya göbələk kimi bitki mənşəli alternativlərdən istifadə etmək pəhrizin keyfiyyətini artırır. O, xüsusilə tam taxıllara üstünlük verilməsinin vacibliyini qeyd edir, çünki bu məhsullar liflə daha zəngindir və daha uzunmüddətli toxluq hissi yaradır.

Ekspertin fikrincə, mövsümi və yerli tərəvəz və meyvələrin seçilməsi həm iqtisadi, həm də qidalandırıcı baxımdan daha məqsədəuyğundur. Maxova bildirir ki, bu yanaşma yemək vərdişlərini sərt şəkildə dəyişmədən bitkiyönlü qidalanma rejiminə keçid üçün rahat keçid yolu yaradır.

O, həmçinin pəhrizdə rəng müxtəlifliyinə diqqət yetirməyi tövsiyə edir. Fərqli rəngdə olan tərəvəz və meyvələr bədəni müxtəlif fitonutrientlərlə təmin edir. Bununla yanaşı, lobya, noxud, tofu və qoz-fındıq kimi bitki mənşəli zülal mənbələri də balanslı və sağlam qidalanmanın əsasını təşkil edir.

Maxova vurğulayır ki, bu tip qidalanma tərzi yalnız qısa müddətli fayda deyil, həm də uzunmüddətli enerji artımı, ümumi rifahın yaxşılaşması və xroniki xəstəliklərin qarşısının alınması baxımından effektivdir.