Qara zirə əsrlər boyu müxtəlif mədəniyyətlərdə dərman və kulinariyada istifadə edilən bir bitki olmuşdur. Bu bitkinin faydaları müasir elm tərəfindən sübut edilmişdir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, qara zirənin ən məşhur faydalarından biri onun iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olmasıdır. Araşdırmalar göstərir ki, qara zirə iltihaba, xüsusilə xroniki iltihaba müsbət təsir göstərir. Bu xüsusiyyəti sayəsində qara zirə müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur.
Bununla belə, qara zirənin antioksidan xüsusiyyətləri də olduqca diqqətəlayiqdir. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır. Qara zirənin tərkibindəki antioksidant sayəsində xərçəng kimi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə biləcəyi düşünülür.
Çörəkotunun həzm sisteminə müsbət təsir etdiyi də məlumdur. Həzm sistemini tənzimləyərək qəbizlik, qaz və şişkinlik kimi narahatlıqları aradan qaldırır.
Qara zirənin dəriyə təsiri də diqqətəlayiqdir. İltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində dərinin iltihabını azaldır və dərini gənc və sağlam saxlamağa kömək edir.