Kakao və çay kimi qidalarda olan flavanollar qan damarlarını stress və yağlı qidaların mənfi təsirlərindən qoruya bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, Birmingem Universitetinin alimləri bu qənaətə gəliblər. Təcrübədə stress testindən keçməzdən əvvəl yüksək yağlı yemək verilmiş 23 iştirakçı olub. Bundan sonra iştirakçılar müxtəlif səviyyələrdə flavanollar olan kakao içiblər. Müəlliflər müxtəlif parametrləri, o cümlədən ürək-damar parametrlərini və qanın oksigenlə doymasını ölçüblər.

Stress testi zamanı ürək dərəcəsi və qan təzyiqi nəzərəçarpacaq dərəcədə artıb. Bununla belə, yüksək səviyyədə flavonollarla kakaonun istehlakı stress və yağlı qidaların səbəb olduğu damar disfunksiyasını azaltmağa kömək edib. Araşdırmanın nəticələri “Food & Function” elmi jurnalında dərc olunub.