Gündüz yorğunluğu adi haldır. ABŞ-dakı Klivlend Klinikasında qidalanma mütəxəssisi Beth Cervony hansı qidaların təbii olaraq enerji artıra biləcəyini izah edir.
Səhər yeməyində zülal, sağlam yağlar və tam taxıl yemək lazımdır. Balanslaşdırılmış qidalanma gün ərzində sizə kömək edəcək.
Beth Cervony-yə görə, bəzi qidalar tərkibindəki kompleks karbohidratlar səbəbindən yorğunluqla mübarizədə xüsusilə təsirli ola bilər.
Mütəxəssis xüsusilə istifadə etməyi tövsiyə edir:
bütün taxıllar: yulaf, qəhvəyi düyü və bütün taxıl çörəyi;
meyvələr: alma, yaban mersini, banan və armud;
tərəvəzlər: şirin kartof, qulançar, brokoli, qarğıdalı və kələm və ispanaq kimi yarpaqlı göyərti;
paxlalılar: lobya və mərcimək.
Zülal mənbələrinə yağsız ət və ya balıq, həmçinin qoz-fındıq, günəbaxan toxumu, çia toxumu, balqabaq toxumu, yumurta, təbii qatıq və paxlalılar daxildir.
Bu arada sadə karbohidratlı qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Cervoninin fikrincə, onlar qan şəkərinin sürətlə artmasına səbəb olurlar ki, bu da əvvəlcə enerjinin artmasına, sonra isə eyni dərəcədə sürətlə azalmasına səbəb olur ki, bu da yorğunluğa səbəb ola bilər.
Bu qidalara ağ çörək, makaron, şirniyyat, peçenye, tort və digər bişmiş məmulatlar, şəkərli dənli bitkilər, soda, meyvə şirələri və meyvə tatlandırıcıları əlavə edilmiş qatıq kimi emal olunmuş taxıl məhsulları daxildir.