Hipertansif xəstələr duz (gündə 1 q-dan çox olmayan) və şəkər qəbulunu azaltmalıdırlar. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Tibb fakültəsinin terapiya kafedrasının professoru Stanislav İonov “İzvestiya” ilə söhbətində xəbərdarlıq edib.

Mütəxəssisin izah etdiyi kimi, duz suyu saxlayır, şişkinliyə səbəb olur, qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.

 Həddindən artıq şəkər ciddi endokrin xəstəliyə - 2-ci tip diabetə, sonra isə aterosklerotik dəyişikliklərə (damar tonusunun dəyişməsi) və nəticədə qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər. Həddindən artıq şəkər istehlakı irsiyyət, yaş, stresli vəziyyətlər və artıq çəki də daxil olmaqla risk faktorları mövcud olduqda xüsusilə təhlükəlidir.

Professor qeyd edib ki, artıq çəkili insanlar daha çox hipertansif olurlar.

Bundan əlavə, yüksək təzyiqiniz varsa, tərkibində kofein olan məhsullardan uzaq durmalısınız. Həmçinin yağlı, qızardılmış, ədviyyatlı yeməklər yeməyə ehtiyac yoxdur.

İonov xatırladıb ki, siqaret endarteritin inkişafına, yüksək dozada spirt isə qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.

Leyla