"Qida texnologiyası" termini çox vaxt restoranlardan və mağazalardan qida çatdırılması ilə əlaqələndirilir, lakin daha geniş spektri əhatə edir. Sektor qida istehsalı və qastronomiya sahəsində innovasiyaları, o cümlədən alternativ ət məhsullarının inkişafı, mətbəxdə robotların istifadəsi və qida tullantılarının təkrar emalı həllərini əhatə edir. Müxtəlif sahələrə investisiyaların ümumi azalmasına baxmayaraq, qida texnologiyası şirkətlərinə investor marağı yüksək olaraq qalır.

PitchBook araşdırma şirkəti 2023-cü il üçün qida texnologiyaları bazarının təhlilini aparıb və onun investorlar üçün cəlbediciliyini qiymətləndirib. Keçən il ərzində qida texnologiyası şirkətləri 1225 sövdələşmə üzrə 11 milyard dollardan çox vəsait cəlb ediblər. Ümumilikdə investisiyaların azalmasına baxmayaraq, xüsusilə 2023-cü ilin ikinci rübündə əməliyyatların sayında artım müşahidə olunub.

Bu sahədə əsas sahələr qida texnologiyalarının onlayn ticarəti və bitki mənşəli ət analoqları və mədəni ət də daxil olmaqla alternativ protein məhsullarının istehsalı olaraq qalır. Bəzi seqmentlərdə tələbin müvəqqəti azalmasına baxmayaraq, qida texnologiyası üzrə perspektivlər ümidverici olaraq qalır.

Foodtech həmçinin qida istehsalının rəqəmsal transformasiyası, o cümlədən qida təravətinə nəzarət sistemləri, davamlı qablaşdırma və qida tullantılarının idarə edilməsi ilə bağlı yenilikləri əhatə edir. ThisFish və BioVeritas kimi bəzi şirkətlər qida keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq və qida tullantılarını azaltmaq üçün texnologiyalar inkişaf etdirərək uğurla investisiya cəlb ediblər. Afresh tez xarab olan mallara olan tələbatı dəqiq proqnozlaşdırmaq üçün süni intellektdən istifadə etməklə mağazalara qida tullantıları ilə mübarizə aparmağa kömək edir. Qida biomühəndisliyi həmçinin qida içkiləri və yeni funksional qidalar kimi inkişaflara investisiya cəlb edərək yeni məhsullar və alternativlər təqdim edir.