B qrupunun vitaminlərinin əhəmiyyəti haqqında yəqin ki, eşitmisiniz. Foodinfo.az bildirir ki, onların içərisində B12 vitamini ən mühüm rol oynayır.

Bu vitamin ürəyi və qan damarlarını qoruyur, qan hüceyrələrinin bölünməsində və formalaşmasında rol oynayır, həmçinin sinir sisteminin düzgün işləməsi üçün lazımdır.

B12 vitamini skumbriya, sardina və qızılbalıq kimi yağlı balıqlarda çox olur. Bu balıq ürək və beyin sağlamlığını yaxşılaşdıran omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və həmçinin əhəmiyyətli miqdarda B12 vitamini təmin edir.

Yumurta, xüsusilə sarısı, B12 vitamininin əla mənbəyidir. Veganlar üçün süd, pendir və qatıq B12 vitamininin əla mənbəyidir. Süd məhsullarının müntəzəm istehlakı kalsium, D vitamini və B12-nin kifayət qədər qəbulunu təmin edə bilər.

B12 vitamini quzu və mal əti kimi qırmızı ətlərdə çox olur. Bundan əlavə, qaraciyər və böyrəklər kimi orqan ətləri B12 vitamini ilə zəngin pəhrizə əla əlavədir.

Bir çox dənli bitkilər də ət məhsullarını istehlak etməyən veganlar və vegetarianlar üçün ən vacib olan B12 vitamini ilə zənginləşdirilmişdir. Bu taxılları zənginləşdirilmiş bitki südü ilə istehlak edərək gündəlik B12 ehtiyacınıza çata bilərsiniz.