Həkimlər, dietoloqlar, dietoloqlar və digər mütəxəssislər vitamin çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün balqabaq mövsümünü qaçırmamağı məsləhət görürlər. Foodinfo.az Edimdoma.ru-ya istinadən xəbər verir ki, dietoloq Yelena Solomatina xəbərdarlıq edib ki, bəzi insanlar bu meyvələrdən hazırlanan yeməklərlə ehtiyatlı olmalı, bəziləri isə belə yeməklərdən tamamilə imtina etməli etməlidirlər.
Balqabaq mədə turşuluğunun aşağı olması, pankreatit və qastrit üçün zərərli ola bilər. Bütün bunlar, bu meyvələrin xoleretik təsir göstərməsi və bədəni qələviləşdirməsi ilə əlaqədardır.
Tərəvəz həm də öd kisəsi daşlarının simptomlarını və mədə-bağırsaq traktının problemlərini gücləndirə bilər. Bu meyvələrdə çox olan lif, xüsusilə balqabağı çiy yeyirsinizsə, selikli qişaya zərər verə bilər.
Balqabaq ürək xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəlidir. Qanda yüksək miqdarda kalium olan insanlar risk altındadır. Balqabaq yedikləri üçün taxikardiya, narahatlıq, zəiflik, ürəkbulanma və böyrək problemləri ilə qarşılaşa bilərlər. Şəkər xəstəliyiniz varsa, balqabaqdan da tamamilə uzaq durmalısınız.
Sağlam insanlara gündə 300 qramdan çox olmayan balqabaq yemək tövsiyə olunur. Ən çox çiy yeyildikdə faydalıdır, lakin uşaqlar və yaşlılar üçün həzm sistemini yükləməmək üçün bişmiş və ya qaynadılmış balqabaq yemək daha yaxşıdır.