Aclıq, son yeməkdən üç-dörd saat sonra baş verən bədənin normal reaksiyasıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Invitro klinikasının endokrinoloqu Yevgeniya Palçenko iştahı artıran qidaları sadalayıb.
Sürətli aclıq hissi müxtəlif şirniyyatlar, bişmiş məmulatlar, ədviyyatlar, meyvə şirələri, fast food, souslar, spirt, saqqız və alma kimi yüksək miqdarda turşu olan meyvələrdən qaynaqlanır. Onlar sizə yalnız qısa müddət ərzində toxluq hissi verir. Bu məhsullar mədə şirəsi və həzm fermentlərinin istehsalını təşviq edir, bunun nəticəsində insan tezliklə yenidən aclıq hiss etməyə başlayır.
İştahın artmasının səbəbi həm fizioloji səbəblər, məsələn, susuzlaşdırma, nizamsız qidalanma rejimi, pəhrizlər, yuxunun olmaması, həm də bir sıra xəstəliklər (şəkərli diabet, mədə, qalxanabənzər vəz, bəzi vitaminlərin çatışmazlığı) ola bilər. Bundan əlavə, tez-tez aclıq hissi depressiya və bulimiya və anoreksiya da daxil olmaqla müxtəlif yemək pozğunluqlarının nəticəsi ola bilər.
Leyla