
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) və qidalanma mütəxəssisləri gündə gündəlik 400-500 qram meyvə və tərəvəz yeməyi tövsiyə edirlər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu miqdar təxminən 2-3 porsiya meyvəyə bərabərdir.
Yaşa və fəaliyyət səviyyəsinə görə miqdar:
- Yetkin insanlar üçün: Gündə təxminən 2-3 orta ölçülü meyvə.
- Uşaqlar üçün: Yaşdan asılı olaraq 1-2 porsiya.
- İdmançılar və aktiv insanlar üçün: Daha çox meyvə qəbul etmək faydalıdır, çünki tərkibində vitaminlər, minerallar və təbii şəkərlər var.
Hansı meyvələri seçməli?
- C vitamini mənbələri: Portağal, kivi, çiyələk, ananas
- Liflə zəngin meyvələr: Alma, armud, banan
- Antioksidantlı meyvələr: Üzüm, nar, böyürtkən, giləmeyvələr
- Aşağı şəkərli meyvələr: Avokado, qarpız, moruq
Meyvə yeyərkən diqqət etməli məqamlar:
- Çox miqdarda meyvə şəkəri (fruktoza) qəbul etmək qan şəkərini yüksəldə bilər.
- Meyvələri əsas yeməkdən 1-2 saat əvvəl və ya sonra yemək həzmi asanlaşdırır.
- Təzə meyvələr qurudulmuş və ya şirə formasında olanlara nisbətən daha faydalıdır, çünki lif tərkibi yüksəkdir.