Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) və qidalanma mütəxəssisləri gündə gündəlik 400-500 qram meyvə və tərəvəz yeməyi tövsiyə edirlər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu miqdar təxminən 2-3 porsiya meyvəyə bərabərdir.  

Yaşa fəaliyyət səviyyəsinə görə miqdar:

- Yetkin insanlar üçün: Gündə təxminən 2-3 orta ölçülü meyvə.  

- Uşaqlar üçün: Yaşdan asılı olaraq 1-2 porsiya.

- İdmançılar və aktiv insanlar üçün: Daha çox meyvə qəbul etmək faydalıdır, çünki tərkibində vitaminlər, minerallar və təbii şəkərlər var.  

Hansı meyvələri seçməli?

- C vitamini mənbələri: Portağal, kivi, çiyələk, ananas 

- Liflə zəngin meyvələr: Alma, armud, banan  

- Antioksidantlı meyvələr: Üzüm, nar, böyürtkən, giləmeyvələr  

- Aşağı şəkərli meyvələr: Avokado, qarpız, moruq

Meyvə yeyərkən diqqət etməli məqamlar:

- Çox miqdarda meyvə şəkəri (fruktoza) qəbul etmək qan şəkərini yüksəldə bilər. 

- Meyvələri əsas yeməkdən 1-2 saat əvvəl və ya sonra yemək həzmi asanlaşdırır. 

- Təzə meyvələr qurudulmuş və ya şirə formasında olanlara nisbətən daha faydalıdır, çünki lif tərkibi yüksəkdir.