Rusiyada Tibbi Profilaktika Mərkəzinin həkimləri həzmi əhəmiyyətli dərəcədə normallaşdıra və mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini yaxşılaşdıra bilən məhsulların siyahısını tərtib ediblər. Foodinfo.az UfaTime.ru-a istinadla xəbər verir ki, bu məhsulları müntəzəm olaraq pəhrizinizə əlavə etsəniz, orqanizminiz sağlamlaşacaq.

1. Süd məhsulları: qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş bişmiş süd bağırsaq mikroflorasını bərpa etməyə və saxlamağa kömək edən probiotiklərlə zəngindir. Bu, faydalı bakteriyaların balansını normallaşdırmaq və həzmi yaxşılaşdırmaq üçün vacibdir.

2. Çuğundur: bu tərəvəzin əsas xüsusiyyəti onun işlətmə təsiridir. Çuğundur həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edən mədə şirəsinin istehsalını sürətləndirir. Çuğundur həmçinin orqanizmi zərərsizləşdirməyə və qəbizliyi aradan qaldırmağa kömək edir.

3. Quru gavalı: Qurudulmuş meyvələr, xüsusilə gavalı, işlətmə xüsusiyyətləri ilə tanınır. Onlar bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, qidanın həzmini asanlaşdırır və tıxanmanın qarşısını alır.

4. Yulaf: Mədənin daxili səthini qoruyur. Sıyıq yüksək lif tərkibinə görə bağırsaq hərəkətliliyini stimullaşdırır. Bu, toksinləri çıxarmağa kömək edir və mədə-bağırsaq traktının ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.

5. Gül kələm: Bu məhsul həzm proseslərini sürətləndirir, maddələr mübadiləsini normallaşdırmağa kömək edir. Gül kələmi həm də mədə-bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün faydalı olan liflə zəngindir.

6. Su: Bütün orqan və toxumaların sağlamlığını qorumaq üçün düzgün maye qəbulu lazımdır. Gündəlik kifayət qədər su içmək bağırsaqların düzgün işləməsini təmin edəcək və qəbizliyin qarşısını alacaq.

Bu məhsullar həzmi yaxşılaşdırmaqla yanaşı, bədənin ümumi vəziyyətinə də müsbət təsir göstərir. Həkimlər mədə-bağırsaq sağlamlığını qorumaq və rifahı yaxşılaşdırmaq üçün onları müntəzəm olaraq diyetinizə daxil etməyi məsləhət görürlər.