Qidalanmada şirniyyatların məhdudlaşdırılması barədə düşünərkən insanların çoxu yalnız bir prinsipi rəhbər tutur - şirniyyat və şirniyyat dişlərini və fiqurunu korlayır. Əslində belə məhsulların insan sağlamlığına zərərli təsir dairəsi daha genişdir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Daria Xaritonovanın sözlərinə görə, qidalarda və onun saf formasında şəkər tez asılılıq yaradır və həqiqətən də asılılıq yaradır.

Şəkərin bolluğuna görə təhlükəli bakteriyalar sürətlə çoxalaraq, köp, ishal və digər xəstəliklərə səbəb olur. Üstəlik, mədə-bağırsaq traktından patogen orqanizmlər digər orqanlara nüfuz edə və daha ciddi problemlər yarada bilər.

Alimlərin fikrincə, həddindən artıq istehlak edildikdə, şəkər psixi pozğunluqların inkişafına və stress müqavimətinin azalmasına səbəb olur.

Şəkər asılılığından qurtulmağın yeganə yolu şokolad və digər şirniyyatları şirin meyvələrlə əvəz etməkdir. Məsələn, qurudulmuş meyvələr, həm də şirindir, həm də bir çox faydalı maddələr ehtiva edir. Üstəlik, onlardan sonra dolğunluq hissi daha uzun müddət qalır.

Nurlan