Bu gün sürətlə dəyişən həyat tərzi və yemək vərdişləri bir çox sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Bu problemlərdən biri də həddindən artıq şəkər istehlakıdır. Şəkər gündəlik həyatımızda tez-tez qarşılaşdığımız bir dadlandırıcı olmaqla yanaşı, bədənimizə bir çox təsir göstərə bilən bir maddədir.
Foodinfo.az bildirir ki, şəkərin həddindən artıq istehlakının çəki artımına səbəb ola biləcəyi məlumdur. Şəkər enerji ilə zəngin bir qidadır və bədən tərəfindən tez mənimsənilir. Bu o deməkdir ki, həddindən artıq şəkər qəbulu piylənmə riskini artıra bilər. Piylənmə ürək xəstəlikləri, diabet və metabolik sindrom kimi bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Yüksək miqdarda şəkər istehlak edildikdə mədəaltı vəzinin istehsal etdiyi insulin hormonunun təsiri azalır. Bu da tip 2 diabet riskini artırır. Həmçinin şəkərin immunitet sisteminə mənfi təsirlərini də unutmaq olmaz. Həddindən artıq şəkər istehlakı immunitet sisteminin zəifləməsinə və infeksiyalara qarşı müqavimətin azalmasına səbəb olur.
Meyvələr, tərəvəzlər və tam taxıllar kimi təbii şəkər mənbələri vücudunuz üçün vacib qida maddələrini təmin edir. Şəkər yerinə təbii dadlandırıcıları seçin. Məsələn, bal, ağcaqayın siropu, hindistan cevizi şəkəri kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə edə bilərsiniz. Bununla belə, bu alternativlərdən nəzarətli şəkildə istifadə etməlisiniz.
Şəkər istehlakının diş sağlamlığına təsirləri göz ardı edilməməlidir. Şəkər ağızda bakteriyaların çoxalmasına və dişlərin çürüməsinə səbəb olur.
Bundan əlavə, şəkərin qan şəkərini sürətlə artırması enerji səviyyələrində qəfil dalğalanmalara səbəb ola bilər ki, bu da gündəlik həyat keyfiyyətinə təsir edə bilər. Şəkərli içkilər gündəlik şəkər qəbulunu əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Su, bitki çayları və ya şəkərsiz içki alternativlərini seçməklə şəkər qəbulunuzu məhdudlaşdırın.
Hazır qidalarda və qablaşdırılmış məhsullarda şəkərin miqdarı yüksək olur. Buna görə də, bu cür məhsulları seçərkən diqqətli olun. Xüsusilə uşaqlar üçün qəlyanaltılar çox vaxt şəkər ehtiva edə bilər.
Balanslaşdırılmış pəhriz yaratmaqla, bədəninizə lazım olan qidaları ala bilərsiniz. Zülal, lif və sağlam yağlar kimi qida qruplarını ehtiva edən bir pəhriz şəkər ehtiyacınızı azalda bilər. Şəkərli qidalar qəbul edərkən porsiya nəzarətinə diqqət yetirin. Kiçik porsiyalar daha çox miqdarda şəkər qəbulunun qarşısını ala bilər.
Evdə yemək hazırlamaq da şəkərin miqdarına nəzarət etməyə imkan verir. Fast food yeməkləridən uzaq durun və mümkünsə evdə təzə inqrediyentlərlə bişirin.
Meyvənin tərkibində də təbii şəkər var, lakin həddindən artıq istehlak edildikdə şəkər qəbulunu artıra bilər. Gündəlik meyvə istehlakını balanslı səviyyədə saxlayın.