Yüksək həll olunan lifli qidalar diabetin inkişafının qarşısını ala bilər.

Foodinfo.az-ın xəbərinə görə, lent.az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, alimlər müəyyən ediblər ki, bağırsaq mikrobiomu diabetin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır və buna görə də sizin xəstəlikdən qorunmağınız onun “sağlamlığından” çox asılıdır.

Ekspertlər bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyəcək və sizi şəkərli diabetdən qoruyacaq qidaların siyahısını tərtib ediblər.

Həll olunan liflə zəngin qidalar bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün əla seçimdir. O, bağırsaq sağlamlığının üç mühüm aspektini yaxşılaşdırmağa kömək edir: nizamlılıq, şəkərin udulmasını yavaşlatmaq (bu, yeməkdən sonra qanda qlükoza səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb olur) və bağırsaq mikrobiomunun əsas ştammı olan Akkermansia muciniphilia ilə qidalanma.

Alma

Yüksək lifli biokimyəvi cəhətdən zəngin qidalar arasında ilk yerdə bağırsaqlar üçün faydalı olan lif ehtiva edən almalar olub.

Arpa (un, sıyıq)

Taxıl məhsulları əla lif mənbəyidir. Bundan əlavə, bu cür məhsullar digər daxili orqanların işini yaxşılaşdıracaq və toksinlərin çıxarılmasına kömək edəcəkdir.

Yerkökü

Bir çox qiymətli vitamin və mineral ehtiva edən lif qəbulunu artırmaq üçün başqa bir etibarlı məhsul.

Yulaf

Liflə zəngin olan yulaf, bağırsaq sağlamlığını təşviq edən payız qida seçimlərində xüsusilə dəyərlidir.

Noxud

Bir stəkan noxudda 7 qram lif var və noxud da pis xolesterolu azalda bilər.

Psilium

Psilium (hind bağayarpağı toxumlarının qabığından toz halında) bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırmaq üçün təsirli bir vasitədir və dietoloqların fikrincə, arıqlamaq üçün əla pəhriz əlavəsi hesab olunur.