Üzüm bir çoxlarının sevimli meyvələrindən biridir. Yaşıl, kəhrəba, qırmızı, mavi - hər çeşidin öz pərəstişkarları var. Ancaq eyni zamanda, demək olar ki, bütün insanlar kiçik toxumları olan və ya ümumiyyətlə toxum olmayan giləmeyvələrə üstünlük verirlər.
Toxumlar tez-tez xoşagəlməz bir acı dadı var. Onları yemək mümkündürmü, yoxsa dili ilə diqqətlə ayırmaq daha yaxşıdır? Foodinfo.az bildirir ki, qastroenteroloq Andrey Kukarin bildirir ki, üzüm toxumlarını qətiliklə sağlamlığa zərərli adlandırmaq olmaz. Onların tərkibində antioksidantlar, flavonoidlər və ya melatonin kimi faydalı birləşmələr olduğu bilinir. Lakin onların qeyri-məhdud miqdarda istehlakı ciddi nəticələrə səbəb ola bilər.
Ən çox görülən problem mədə-bağırsaq traktının pozulmasıdır. Qəbizlik, şişkinlik və mədə ağrısı bir dəfə və həmişəlik sümük problemi ilə narahat olmamağa qərar verən hər kəsdə görünür.
Böyüklərdə və uşaqlarda sümüklərin (ölçüsündən asılı olmayaraq) diş minasının zədələndiyi hallar da var.
Həkimin sözlərinə görə, şirin üzüm sortlarında olan toxumlar mədə və bağırsaqların qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Nurlan