Yay aylarının vazkeçilməz meyvələrindən olan albalı alça ləzzətli dadı ilə yanaşı güclü ağrıkəsicidir. Güclü ağrıkəsici olan albalının 20 ədədi 12-25 milliqram antosiyanin ehtiva edir və bu maddənin ağrıkəsici təsiri aspirindən on dəfə çoxdur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, albalının tərkibində olan flavonoidlər də qəbizliyi aradan qaldırır, orqanizmdəki zəhəri təmizləyir və antioksidant təsir göstərir. 

Albalı bədəndən nikotinin çıxarılmasına kömək edir, böyrəklərin daş və qum əmələ gəlməsinin qarşısını alır, əgər varsa, zamanla tökülür.

Üzdəki sızanaqların da yox olmasını təmin edir. Bu meyvə immuniteti yüksəltmək və orqanizmi zəhərli maddələrdən təmizləmək qabiliyyətinə malikdir.

Albalının tərkibində olan turşu birləşmələri öd kisəsindəki daşların parçalanmasında və tökülməsində böyük rol oynayır.

Orqanizmdən artıq mayeni və zərərli qidaları xaric edir, qanı təmizləyir və nəticədə arıqlamağa kömək edir.

Hisə verilmiş qidaları yedikdən sonra bir ovuc gilas yemək yeməkdən zərərli maddələrin çıxarılması ilə nəticələnəcək. Bu xüsusiyyətlərinə görə albalı "qaraciyər dostu" hesab olunur.

Albalı qəbizlik və öskürək üçün də çox faydalıdır.

Arıqlamaq istəyənlərə onun meyvələrini yemək tövsiyə olunur.

Albalı qabığının dəmləməsi hərarəti azaldır.

Meyvənin saplağını dəmləyib içmək sidikqovucu kimi müsbət təsir göstərir.

Albalı suyunu üz və boyun nahiyəsinə sürtmək dəridəki qırışları açır və dərinin rəngini təmizləyib təzələməyə kömək edir.