Bu ədviyyat zehni açan və yaddaşı gücləndirən təsirinə görə tibb tarixinin ən önəmli adlarından olan və tibb kitablarında adı keçən İbn Sina tərəfindən tövsiyə edilmişdir.
Hələ min il əvvəl bəşəriyyətin sağlamlığında rol oynayan və hazırda sağlam həyat tendensiyası ilə gündəmdə olan bəzi qidalar həyatımızı daha asan, daha xoşbəxt və sağlam yaşamağa kömək edir. İbn Sinanın min il əvvəl istifadə etdiyi ədviyyatlar o dövrdə ən mühüm şəfa mənbəyi kimi istifadə olunurdu.
İbn Sinanın yazdığı kitabda xardalın əhəmiyyətindən də çox bəhs edilir.
Foodinfo.az xardalın faydalarını təqdim edir:
• Ədviyyat kimi istehlak edilən xardal bağırsaqları işlədərək həzmi asanlaşdırır.
• Boğazı təmizləyən xardal antibiotik kimi fəaliyyət göstərir və bəlğəmin qarşısını alır.
• Yüksək antioksidant dəyərləri ilə xardal dərini təmizləyir, dəridə qanaxma və çapıqları yox edir.
• Xardal suyunu sıxıb istifadə etdikdə qulaq və diş ağrısına yaxşı gəlir.
• Xardal suyu sinusları açmaq üçün istifadə edilə bilər. Eyni zamanda istehlak edilən xardal ədviyyatı da eyni şeyi edir.
• Xardal əzilərək balla qarışdırıldıqda və bu qarışığı acqarına içdikdə bronxitlərə yaxşı təsir edir.
• Tənəffüs və həzm yolları xəstəliklərindən xilas edir.
• Əzilib krem kimi istifadə edildikdə qaşınma kimi xəstəliklərin müalicəsini təmin edir.
• Göz xəstəliklərini aradan qaldırdığı da məlumdur.
• Təbii antiseptik olan xardaldan iltihaba qarşı da istifadə etmək olar.
• İnfeksiya riskinə qarşı istifadə edilən xardal bədənin təmizlənməsini təmin edir.
• İbn Sinanın tövsiyə etdiyi xardal zehni açan və bədəni zərərli sərbəst radikallardan qoruyan ədviyyatdır. Sinir hüceyrələrinin ətrafındakı zərərli formalaşmaları təmizləyərək bədəni rahatladan xardal tərkibindəki sağlam yağlarla beyni də qidalandırır. Bu yolla həm yaddaşı gücləndirir, həm də zehni açır. Eyni zamanda xardal irəliləyən yaşlarda rast gəlinən sinir və beyin xəstəliklərinə qarşı qorunma təmin edir.
Xardal necə istehlak edilməlidir?
Min il əvvəl belə sağlam həyat üçün istifadə edilən və bu gün də davamlı olaraq gündəmdə olan qidalar arasında yer alan xardal, ümumiyyətlə ac qarına istifadə edilməsi tövsiyə edilən ədviyyatdır. Daha çox bal ilə istifadə etmək tövsiyə olunur.
Xardalın yan təsirləri varmı?
Xardalın yan təsirləri yalnız allergik reaksiyaya meylli şəxslər üçün mövcuddur. Bunun xaricində heç bir zərəri bilinməyən xardal istehlakı həddindən artıq olmadıqda heç bir əks təsiri olmayacaq. Xardal istehlakında diqqət yetirilməli olan yeganə məqam xardalın birbaşa bədənə qəbul edilmək əvəzinə, bal kimi təbii qidalarla qarışdırılmasıdır. Beləcə xardal həm daha dadlı, həm də faydalı olacaq.