Mətbəxdə uzun zaman qalan sarımsaq adətən cücərmiş olur. Bu zaman bəzilərimiz min bir dərdin dərmanını zibil qabına atırıq. Ancaq aparılan son araşdırmalarda cücərmiş sarımsaqların daha faydalı olduğu bildirilir. Foodinfo.az bildirir ki, cücərmiş sarımsağın faydalarını təqdim edir. Bu dövrdə sarımsaqlarda daha çox antioksidləşdiricilər olur. Sarımsaq damar tıxanıqlığının qarşını alır. Nəticədə ürək damar problemlərindən qurtulmuş oluruq. Bir çox qulaq infeksiyalarının, o cümlədən bir çox digər xəstəliklərə qarşı ən yaxşı üsuldur. Sarımsaq qocalmağı ləngidir. Lakin cücərmiş sarımsaqların faydası adi sarımsaqdan daha çoxdur. Virusları məhv edir, xərçəngə qarşı sədd yaradır. Bu səbəblərə görə də cücərmiş sarımsaqları zibilə atmayın. Yeməklərə əlavə etməkdən çəkinməyin. Rahatlıqla istifadə edin. Bir qabın içinə müəyyən miqdarda su qoyun. Sarımsağı da su əlavə edilmiş qaba əlavə edin. Diqqət edin, su çox az miqdarda, sarımsaqların diblərinə azca dəyəcək şəkilldə olsun. Həmin qabı günəş işığı düşən pəncərənin qabağına qoyun. 1 həftə ərzində bitkinin cücərdiyini görəcəksiniz. Onu da deyək ki, ümumilikdə isə bu soğanaqlı bitkidən Şərq təbabətində qədim zamanlardan dərman kimi bir sıra xəstəliklərə qarşı istifadə olub. Məsələn, xroniki mədə-bağırsaq xoralarının müalicəsində, zəiflikdə, avitaminozda, zob xəstəliklərində və s.
Tərkibində "fitonsid" maddəsinin mövcudluğundan sarımsaq son dərəcə qüvvətli bakterisid təsirə malikdir. Sarımsaqdan alınan "allisin" maddəsinin çox qüvvətli bakterisid təsiri vardır. Onun on mində bir nisbətini su ilə durulaşdırdıqda belə, yenə də bakteriyalara öldürücü təsir göstərir, onların inkişafını dayandırır.
Son illərdə aparılan tədqiqatlar nəticəsində sarımsağın tərkibində bir sıra müalicə əhəmiyyətli maddələrin olduğu müəyyən edilib. Bunlardan ən mühümü "dusulfid" adlanan kükürdlü üzvü birləşmələrdir. Sarımsağın tərkibində olan efir yağında kükürd olduğu üçün onun iyi çox kəskindir və yandırıcıdır. (ölkə.az)