Ən faydalı tərəvəzlərdən biri olan gül kələmi C, PP,A, B qrupu vitaminlər, kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir və bir çox digər minerallar, həzm olunmayan qidalı liflərlə zəngindir. Foodinfo.az bu faydalı tərəvəzi qidalanmaya tez-tez daxil etmək üçün 9 mühüm səbəb təqdim edir.
1. Gül kələmi bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir edir, bağırsaqların mikroflorasını yaxşılaşdırır, həzm sistemində xora və şişlərin əmələ gəməsinin riskini azaldır.
2. Azkalorili gül kələmi arıqlamaq istəyənlər üçün ən qiymətli məhsullardan biridir.
3. Ürək-damar sistemi üçün faydalıdır, qanda "pis" xolesterolun səviyyəsini aşağı salır.
4. Fol turşusu ilə zəngin olan gül kələmi qanazlığı olanlar və həmçinin hamilə qadınlar üçün olduqca faydalıdır. Araşdırmalar göstərib ki, hamiləlik zamanı fol turşusunun qəbulu uşaqda bir çox qüsurların, xüsusilə də sinir sistemi qüsurlarının qarşısını alır.
5. Gül kələminin tərkibində nadir "diindolilmetan" adlı maddə var. Araşdırmalar göstərib ki, bu maddə kişilərdə prostat vəzidə əmələ gələn xərçəng hüceyrələrini öldürmək xüsusiyyətə malikdir. Bu səbəbdən gül kələmi bu növ xərçəngin profilaktik vasitəsi kimi qiymətləndirilə bilər.
6. C vitamini ilə zəngin olan gül kələmi damaların vəziyyətini yaxşılaşdırır - damarları möhkəmləndirir, onları daha elastik edir.
7. Gül kələmi öd kisəsi və qaraciyə üçün ən faydalı məhsullardan biri sayılır.
8. Selenlə zəngin olan gül kələmi saç, dəri və dırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırır.
9. Antibiotiklər və ya digər dərmanların uzunmüddətli qəbulu zamanı qidalanmanıza gül kələmini daxil edin. Tərkibində olna B5 vitamini dərmanların orqanimə olan mənfi təsirini azaldır. (saglamolun.az)