Mədəaltı vəzi insan orqanizmində insulin, mədəaltı polipeptidi, Somatostatin və bütün orqanizmin fəaliyyətinə təsir göstərə bilən bir çox digər fermentlərin istehsalına cavabdeh olan orqandır.

Orqan qarın boşluğunda, birbaşa mədənin arxasında və onikibarmaq bağırsağa yaxın bir yerdə yerləşir. Mədəaltı vəzi üçün qida orqanizmə öz funksiyalarını yerinə yetirməyə kömək edir.

Foodinfo.az “Medicina”ya istinadən xəbər verir ki, mədəaltı vəzinin funksional yükü haqqında danışırıqsa, o zaman eyni vaxtda iki funksiyanı yerinə yetirir.

Endokrin funksiyası insulin və qlükoza, digər hormonların istehsalında iştrak edir.

Ekzokrin funksiyası isə bədənimizdəki yağları, karbohidratları və zülalları parçalayan fermentlərin onikibarmaq bağırsağın lümenindən sərbəst buraxılması prosesini icra edir.

Mədəaltı vəzinin normal işləməsi və sağlam qalması üçün mütəxəssislər pəhriz məsləhət görür:

Kolbasa və kolbasa məhsulları- bir qayda olaraq, çoxlu yağlar, həmçinin qida boyaları mədə-bağırsaq traktının və xüsusən də mədəaltı vəzinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Bu qida qrupunun tez-tez qəbulu artıq çəkiyə və nəticədə mədəaltı vəzi xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər.

Yarımfabrikatlar - əksər hallarda, hətta ən sağlam insanın öhdəsindən gələ bilməyən trans yağlarla zəngindir. Beləliklə, yarı bişmiş məhsullar mədəaltı vəzi üçün ən yaxşı qida deyil.

Hazır çörək və qənnadı məmulatları adətən çoxlu şəkər və mənşəyi bilinməyən yağlara əsaslanır. Bu yalnız bitki və heyvan yağlarından deyil, həm də müxtəlif əlavələr və emulqatorlardan istifadə edir ki, bu da ciddi patologiyaların inkişafına səbəb ola bilər.

Şirniyyatdan qazlı içkilərə qədər- istənilən şirniyyat dedikdə sağlamlığınıza zərər vermədən yeyə biləcəyiniz çox az şəkərli qidalar var. Bunlar təbii meyvə və giləmeyvə marmeladı, şəkərsiz mürəbbələr, şəkərsiz fıstıq yağı və hətta şəkərsiz şokoladdır. Bu məhsullar mədəaltı vəzi üçün faydalıdır.

Çovdar və ya buğda çörəyi birinci və ya ikinci dərəcəli mədəaltı vəzi üçün sağlam qida qurudulmuş çörək daha faydalıdır.

Az yağlı, pəhriz ətindən və balıqdan, yeməklərdən hinduşka, dovşan, yağsız mal əti, toyuq, dana və s. mədəaltı vəzinin sevdiyi qidalar buxarda bişirilməli və ya qaynadılmış olmalıdır. Balıqdan danışırıqsa, o, az yağlı olanıdır.

Mədəaltı vəzi pəhrizi üçün lider olan qidalar düyü, qarabaşaq yarması,inci arpa və yulaf əzməsidir. Kartof, balqabaq, badımcan, yerkökü, çuğundur, gül kələmi ( ağ kələm istisna) və şirin alma sortları bu kateqoriyaya daxildir.