Dietoloq-hepatoloq Nuriyə Dianova bildirib ki, itburnu çayı qaraciyər xəstəlikləri, o cümlədən hepatit, xolesistit və sirroz zamanı faydalıdır. Foodinfo.az “Gazeta.Ru” saytına istinadla xəbər verir ki, mütəxəssis əlavə edib ki, qaraciyərdə yağın azalmasına kömək edən amin turşusu metionin isə kəsmikdə mövcuddur.
Dianova qeyd edib ki, kəsmik 2–7% yağlı olmalı, çörək və ya şirnik hazırlığında istifadə olunan kəsmik isə 0–2% yağlı olmalıdır. Bu, qaraciyərin yükünü yüngülləşdirir və onun funksiyasını dəstəkləyir.
Eyni zamanda, dietoloq Mariyat Muxina məsləhət görüb ki, matcha çayı məhsulları ilə həddən artıq maraqlanmaq lazım deyil. Foodinfo.az bildirir ki, matcha çayında çay yarpaqlarının tozu tamamilə içilir, adi çayda isə yarpaqlar demləndikdən sonra atılır.
Muxina əlavə edib ki, matcha içkisində bütün maddələrin konsentrasiyası 20–30 dəfə daha yüksəkdir. Bu həm faydalı, həm də zərərli maddələrə aiddir və nəticədə mədə-bağırsaq selikli qişasını örtərək kalsium və dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirir.
Mütəxəssislər vurğulayır ki, qaraciyəri qorumaq üçün gündəlik menyuda itburnu çayı və az yağlı kəsmik balanslı şəkildə istifadə olunmalıdır. Bu həm toxluq hissi verir, həm də qaraciyərin metabolik proseslərini normallaşdırır.
Həmçinin, düzgün qidalanma və içkilərin seçimi qaraciyər xəstəliklərinin riskini azaldır və bədənə əlavə stresdən qoruyur.






