Əgər düzgün qidalar yeyirsinizsə, əzələ qurmaq və əzələ gücünü saxlamaq həddindən artıq məşq etmədən də mümkündür.
Bir çox insan qidalanmaya fikir vermədən ağır məşqlər edir və istənilən nəticəni də ala bilmirlər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, protein əzələlərin tikinti materialı olan amin turşularından ibarətdir. Optimal əzələ böyüməsi üçün bədənin gündəlik olaraq sabit protein mənbəyinə ehtiyacı var. Zülaldakı amin turşuları əzələ toxumasının qurulması və təmiri üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir.
Balıq, ət, pendir, qatıq, soya pendiri, lobya, mərcimək, qoz-fındıq, yumurta və yağlı toxumlar zülalla zəngindir.
Əzələ inkişafı üçün protein qidaları
1. Yağsız ət
Əzələ qazanmaq üçün yağsız ət çox faydalıdır. Bu qidada həmçinin dəmir, B vitaminləri və sink var. Ən əsası, ətdə əzələlərin böyüməsini təşviq edən insulinlə işləyən yüksək keyfiyyətli protein və yüksək səviyyəli amin turşuları var. Bir porsiya yağsız ətin cəmi 3 unsiyasında 1,5 stəkan lobya qədər protein var. Lobyadakı kalori miqdarı ətdən iki dəfə çoxdur.
2. Dərisi olmayan toyuq
Ət kimi, toyuq da zəngin bir protein mənbəyidir, sadəcə 4 unsiya ızgara toyuqda 36 qram protein var. Toyuq həm əzələlərin bərpası və saxlanması, həm də sümük sağlamlığı və çəkiyə nəzarət üçün çox vacibdir.
3. Lure (zərdabın qızdırılması və zülallarının laxtalanması nəticəsində əldə edilən pendir)
Çox adam bilmir ki, dəfnə yarpağı kazein (süd və süd zülalı) ilə doludur (bir fincan üçün 14 qram). Kazein əzələlərin saxlanması üçün yaxşı olan yavaş həzm olunan bir proteindir. Dəfnə yarpaqları kalsium, B12 vitamini və bir çox digər qida maddələrinin yaxşı mənbəyidir.
4. Yumurta
Bəzən yumurta orqanizm üçün zərərli adlandırılır, lakin bu belə deyil. Yumurta protein və A vitamini ilə zəngindir. Orta ölçülü yumurtada 5,7 qram protein var.
5. Protein əlavələri
Zülal əlavələri bodibildinq sənayesində çox populyardır. Onlar sərfəli qiymətlərlə yaxşı bir protein mənbəyi kimi təklif olunurlar. Bədən tərbiyəçiləri onları oyandıqda və məşq etdikdən sonra istifadə edirlər. Bir qaşıqda növündən asılı olaraq 9 ilə 30 qram arasında protein var. Onun təsvirini etiketdən daha yaxşı oxuyun.
Bu əlavələr yeməklə qəbul edilə bilər. Bədəninizin protein istehlakını sürətləndirmək üçün qidadan yüksək keyfiyyətli protein istehlak etmək və həmçinin protein əlavələrindən istifadə etmək çox vacibdir.
6. Balıq
Balıqda az yağ, yüksək protein və omeqa-3 əsas yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yeməkdə balıq növündən asılı olaraq 19 ilə 36 qram arasında protein var. Omeqa-3 yağları aradan qaldırmağa və maddələr mübadiləsi kimi bədən proseslərinin düzgün işləməsini təmin etməyə kömək edir.
7. Badam
Badam E vitamini, lif, maqnezium və manqan kimi qidalarla zəngin olan məşhur bir ağac qozudur. Hər on badamın tərkibində 2,5 qram protein var.
8. Brokoli
Brokolinin tərkibində yağsız protein var. O, həmçinin A vitamini, kalium, folat və C vitamini ilə zəngindir. Bir fincan brokolinin tərkibində 2,57 qram protein var.
9. Quinoa
Quinoa yüksək miqdarda protein ehtiva edir. Onun toxumu 9 amin turşusu olan tam bir proteindir. Tərkibindəki yüksək protein, xolesterolsuz və az yağ tərkibi quinoanı vegetarianlar və veganlar üçün ideal seçim edir. Bir fincan bişmiş quinoa 8,14 qram protein ehtiva edir.
10. Mərcimək
Yarım stəkan mərciməkdə təxminən 9-10 qram protein var. Mərciməkdə həmçinin kalium, dəmir, fosfor, sink, niasin və folat var. Mərci yüksək təzyiqin qarşısını alan həll olunan liflə zəngindir.
Şəbnəm