Ümumiyyətlə, əksər bitkilərdə olan “flavonoidlər”ə P vitamini də deyilir. Flavonoidlər tərəvəz və meyvələrə rəng verməklə yanaşı, həzm sistemi xəstəlikləri, ürək xəstəlikləri, 2-ci tip diabet və xərçəngə qarşı da qalxan effekti yaradır. Zeytun yağı P vitamininin ən zəngin mənbəyi kimi göstərilir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, türkiyəli Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi İrem Aksoy immun sisteminin gücləndirilməsində mühüm rol oynayan P vitamininin əhəmiyyətindən danışıb. Tərəvəz və meyvələrə rəng verən “flavonoidlər” vitamin P adlanır. Aksoy bildirib ki, orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırmaq üçün ilk növbədə qidalanma ilə immunitet sistemi arasındakı əlaqəni araşdırmaq lazımdır.
Stress, aktivlik, qidalanma
P vitamini immun sisteminin xarici təhdidlərə qarşı müdafiəsini gücləndirərək xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Stress, fiziki fəaliyyət və qidalanma immunitet sistemində üçlü trivet olaraq xarakterizə edilə bilər. Bu çərçivədə vitamin P, yəni 'flavonoidlər' çox vacibdir.
Antioksidant təsiri
Qidaların tərkibində çoxlu təbii birləşmələr mövcuddur. Flavonoidlər tərəvəz və meyvələrə rəng verir, antioksidant, virusa qarşı, iltihab əleyhinə, şişə qarşı, antiallergik xüsusiyyətlərə malikdir. Həzm sistemi xəstəlikləri, ürək xəstəlikləri, Tip 2 diabet və xərçəngə qarşı qoruyucu rol oynayan faydalı birləşmələrdir.
Bəzi araşdırmalar flavonoidlərin xəstəliklərə səbəb olan stressin qarşısını almaq üçün potensial dərman kimi istifadə edilə biləcəyini deyir. Nəticə olaraq diyetinizə daha çox flavonoid ehtiva edən qidaların daxil edilməsi bədəninizi detokslaşdırmağa, daha sağlam tutmağa və potensial riskinizi azaltmağa kömək edə bilər. Flavonoidlər xolesterol və çəki idarəsində də fayda təmin edir.
Mütəxəssis rəngli meyvə və tərəvəzlərin faydalı olduğu xəstəlikləri də sıralayıb:
Qırmızı-mavi-bənövşəyi rəngli meyvə və tərəvəzlər bağırsaq sağlamlığı üçün vacibdir. Üzüm, böyürtkən, moruq, qaragilə, çiyələk, nar, zoğal, bənövşəyi kələm, albalı, qırmızı çuğundur vitaminlərlə zəngindir.
Kərəviz, cəfəri, qırmızı bibər, çobanyastığı, nanə və ginkqo biloba bitkisində immuniteti gücləndirən vitaminlər var.
Flavonoidlər orqanizmin antioksidant mənbəyidir. Adətən portağal, limon və üzüm kimi bütün sitrus meyvələrində olur.
Soğan, kələm, kahı, pomidor, alma, üzüm və zeytun yağında zəngin P vitamini var. Onlar ürək xəstəliyinin simptomlarının idarə olunmasına kömək edirlər.