Şüyüd süfrəmizdə ən çox işlədilən göyərtilərdən biridir. Onu həm tək, həm də salatların tərkibində yeməyi çoxlarımız xoşlayırıq. Şüyüdün faydalı, müalicəvi təsirləri barədə bəzi məlumatları sizinlə bölüşmək istəyirəm. Şüyüdün tərkibində C, B vitaminləri, karotin, nikotin və fol turşusu, qiymətli mikroelementlər, kalsium, dəmir, kalium və fosfor var. Tərkibindəki mikroelementlərə görə şüyüd mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, arterial təzyiqi aşağı salır, ürək damar fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Güclü müalicəvi təsiri böyrək xəstəlikləri və sistitin əlamətlərini aradan qaldırır. Şüyüdün orqanizmə aşağıdakı müsbət təsirləri var: - damarları genişləndirir - bağırsağın peristaltikasını yaxşılaşdırır - ödqovucu təsirə malikdir - sidikqovucu təsirə malikdir - qazqovucu təsiri var - başağrısı və yuxusuzluğa faydası var - uşaq əmizdirən analara südgətirici təsiri var. Müasir tibb, şüyüdü təzə halda yeməyi məsləhət görür. Tibbdə 1 ml şüyüd yağını 1000 ml suya qatıb şüyüd suyu hazırlanır. Şüyüd suyu arterial təzyiqi aşağı salır, əzələlərin tonusunu yüksəldir. Böyrək xəstəliklərində 1 xörək qaşığı doğranmış şüyüdün üzərinə 200 ml qaynar su tökülüb, 15 dəqiqə ağzı qapalı saxlanılıb içilir. Meteorizm və qəbizlik zamanı 1 xörək qaşığı quru şüyüdün üzərinə 0,5 litir qaynamış su töküb 1 saat saxlanır. Gündə 3 dəfə, hər dəfə 0,5 stəkan yeməkdən qabaq içmək xəstəliyin əlamətlərini aradan qaldırır.