Yemişan adətən ağac və ya kol şəklində bitir. Bu giləmeyvə sağlamlığa çox faydalı olduğundan geniş istifadə edilən qidalar arasındadır.

Bu meyvənin tərkibi çox zəngindir. Tərkibində C vitamini, lif, kalium, kalsium, dəmir və flavonoidlər kimi bir çox qida elementləri var. Bu qida elementləri sayəsində yemişan meyvələrinin sağlamlığa çoxlu faydaları var. 

Foodinfo.az yemişan meyvəsinin faydalarını təqdim edir:

1. İmmunitet sistemini gücləndirir: C vitamini ilə zəngin olan yemişan meyvəsi immunitet sistemini gücləndirir və xəstəliklərdən qoruyur.

2. Həzmə kömək edir: Liflə zəngin olan yemişan meyvəsi həzm sistemini tənzimləyir və həzm problemlərini aradan qaldırır. Həmçinin bağırsaq sağlamlığını da dəstəkləyir. 

3. Ürək sağlamlığını qoruyur: Yemişan meyvəsinin tərkibindəki flavonoidlər ürək sağlamlığını qoruyan antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

4. Qan şəkərini tənzimləyir: Yemişan meyvəsi qan şəkərini tənzimləyən təsiri sayəsində diabet xəstələrinə də faydalıdır. Qan şəkərini aşağı sala və insulin müqavimətini azalda bilir.

5. Antioksidant təsirə malikdir: Yemişan meyvəsinin tərkibində antioksidan xüsusiyyətlərə malik birləşmələr var. Bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır və qocalmanı gecikdirir. 

6. Sakitləşdirici təsirə malikdir: Yemişan meyvəsi tərkibindəki bəzi birləşmələr sayəsində sinirlərə sakitləşdirici təsir göstərir. Rahatlaşdırıcı təsirə malik olduğu üçün stress və narahatlıq kimi problemləri aradan qaldırmağa kömək edor. Yemişan meyvəsi ümumiyyətlə mürəbbə, marmelad, şərbət və ya çay şəklində istehlak edilir. Qurudulmuş halda da istehlak edilə bilər. Bununla belə, yemişan meyvəsini istehlak edərkən qədərinə diqqət etmək lazımdır.