Aşağı karbohidratlı pəhriz əsasən karbohidrat qəbulunu məhdudlaşdıran pəhriz yanaşmasıdır. Normal sağlam insanın qida rasionunda təxminən 55% karbohidrat olmalıdır və 40%-dən az karbohidrat ehtiva edən pəhrizi aşağı karbohidratlı pəhriz adlandırmaq olar. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, bir insanın karbohidrat ehtiyacları fəaliyyət səviyyəsinə, çəkisinə və sağlamlıq məqsədlərinə görə dəyişir. İnsan həmçinin pəhriz üstünlüklərini və metabolik məqsədlərini nəzərə almalı və sonra optimal karbohidrat qəbulunu özü üçün qərar verməlidir.

Aşağı karbohidratlı pəhrizin məqsədi bədənin əsas enerji mənbəyi kimi qlükozadan asılılığını azaltmaq və enerji üçün yığılmış yağların istifadəsini təşviq etmək olmalıdır. Karbohidratları, xüsusilə çörək, makaron, düyü, kartof və şəkərli qəlyanaltılar kimi şəkərli və nişastalı qidaların istehlakını azaltmaq lazımdır.

Sağlam, aşağı karbohidratlı pəhriz tərəvəzlər, meyvələr, lobya, paxlalılar, yağsız zülallar və bəzi tam taxıllar kimi müxtəlif qidalı, bütöv, işlənməmiş qidaları əhatə etməlidir.

2-ci tip şəkərli diabetdə orqanizm insulindən effektiv istifadə edə bilmir, bu da qanda şəkərin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olur. Aşağı karbohidratlı pəhriz qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir, artıq insulin və ya dərman ehtiyacını azaldır.

Yavaş-yavaş və davamlı olaraq bir insan karbohidrat qəbulunu azalda bilər və qan şəkərinin səviyyəsinin necə dəyişdiyini görə bilər.

Aşağı karbohidratlı diyetlər insulin həssaslığını yaxşılaşdıra, diabetlə əlaqəli ağırlaşmaların riskini azalda, həmçinin ürək-damar sisteminə təzyiqi zəiflədə, çəki itkisinə kömək edə bilər. 

Ürək xəstəliyi olan bir insan üçün aşağı karbohidratlı pəhriz trigliseridləri azaltmağa və ürək sağlamlığı üçün çox vacib olan HDL xolesterolu artırmağa kömək edir. O, həmçinin ürəklə bağlı ağırlaşmaların riskini azaltmaq üçün zəruri olan qan təzyiqi səviyyələrinə müsbət təsir göstərir.

Doymuş yağlar, trans yağlar və duzlanmış (işlənmiş və ultra emal edilmiş qidalar) yüksək qidalar ürək xəstəsi üçün zərərli olan pis xolesterin, trigliseridlər və qan təzyiqini artıra bilər.