Çox yemək yemək ürəyə müxtəlif yollarla zərər verə bilər və uzun müddət davam edərsə ciddi ürək-damar xəstəliklərinə gətirib çıxara bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, çox yemək xüsusilə yüksək kalorili, yağlı və şəkərli qidaların istehlakı kilo artımına və piylənməyə səbəb olur. Artan çəki ürək üzərində təzyiq yaradır və yüksək qan təzyiqi, yüksək xolesterol, şəkərli diabet kimi ürək xəstəlikləri riskini artırır.
Çox duzlu və yağlı qidaların qəbul edilməsi qan təzyiqini artırır. Yüksək qan təzyiqi ürəyin daha çox işləməsinə səbəb olur və zamanla ürək damarlarına zərər verir.
Doymuş və trans yağların qəbulu qanda pis xolesterolun (LDL) səviyyəsini artırır. Bu da damarların daralmasına və sərtləşməsinə (ateroskleroz) səbəb olaraq ürək böhranı və insult riskini artırır.
Xüsusilə şəkərli və karbohidratla zəngin qidaların həddindən artıq istehlakı insulin müqavimətinə və tip 2 diabetə səbəb olur. Diabet ürək-damar xəstəlikləri üçün əsas risk faktorlarından biridir.
Həddindən artıq yemək bədəndə iltihabı artırır. Xroniki iltihab ürək-damar xəstəliklərinə, o cümlədən aterosklerozun inkişafına səbəb olur.
Mədənin həddindən artıq dolması da ürək ritmini və funksiyasını pozaraq ürəyə əlavə təzyiq yarada bilər. Xüsusilə, həddindən artıq yeməkdən sonra ürək bulanması və nəfəs darlığı kimi simptomlar müşahidə oluna bilər.
Ümumiyyətlə, balanslı və ölçülü qidalanmaq ürək sağlamlığı üçün çox vacibdir. Çox yemək təkcə ürəyə deyil, ümumi sağlamlığa da mənfi təsir göstərir.