Kənd südü və digər süd məhsullarının istehlakı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Foodinfo.az Gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssis, gastroenteroloq Nuriya Dianova süd məhsullarının bitki mənşəli alternativlərlə əvəz edilməsini tövsiyə edib.
Mütəxəssis deyib ki, əvvəlcə yağsız süd ilə bitki mənşəli süd qarışdırılaraq istifadə edilə, sonra isə tədricən süd məhsullarını tamamilə əvəz etmək olar. Bu üsul həm içkilərdə, həm də səhər yeməkləri üçün hazırlanan yulaf, müsli və qranola qarışıqlarında tətbiq edilə bilər. Dianova əlavə edib ki, belə dəyişiklik ürək və damar sağlamlığı üçün faydalıdır.
Onun sözlərinə görə, düzgün qidalanma yalnız süd məhsullarının seçimi ilə məhdudlaşmır. Həzm sistemi, enerji səviyyəsi və yuxu ritminin qorunması üçün gün ərzində balanslı rasion vacibdir. Yeməkdən sonra yuxululuq çox vaxt səhv qidalanmanın nəticəsidir.
Qidalanma üzrə mütəxəssis Marina Kosenkova bildirib ki, sürətli karbohidratlarla zəngin nahar orqanizmin yuxululuq reaksiyasını gücləndirir. Onun sözlərinə görə, düzgün nahar zülal, faydalı yağlar və mürəkkəb karbohidratlardan ibarət olmalıdır. Belə qida enerji dalğalanmalarını azaldır və orqanizmin fəaliyyətini stabilləşdirir.
Dianova və Kosenkova vurğulayıblar ki, gündəlik rasionda bitki mənşəli süd məhsulları və mürəkkəb qidaların balansı həm sağlamlığı gücləndirir, həm də enerji səviyyəsini sabit saxlayır. İnsanlar səhər yeməyində, içkilərdə və yeməklərdə kənd südünü bitki mənşəli alternativlərlə əvəz etməklə həm ürək, həm həzm, həm də ümumi sağlamlığa fayda verə bilərlər.






