Sosial mediada 4 mindən çox insanın iştirak etdiyi sorğunun nəticələrinə görə, insanların yüzdə 63-ü arıqlamaq istəyir, yüzdə 46-sı isə bir il ərzində müəyyən etdiyi çəkiyə çatmağı hədəfləyir. Respondentlərin 50 faizi arıqlamaq üçün ən azı bir məhsuldan istifadə etsə də, 10 nəfərdən 9-u düzgün qidalanma anlayışları haqqında yalnız əsas anlayışa malik olduqlarını deyir. 

Qış aylarının arıqlamaq üçün ideal dövr olduğunu qeyd edən mütəxəssislər məsələni bu sözlərlə dəyərləndiriblər: “Arıqlamaq üçün qış aylarının seçilməsinin səbəbləri arasında birinci yerdə soyuq havanın kalorilərin daha tez yandırılmasına imkan verməsidir. Qış meyvələri və tərəvəzlərinin yüksək lif tərkibi də arıqlamağı asanlaşdırır. Tədqiqatlar göstərir ki, soyuq şərait yağ yandırılmasını 3-30 faiz artırır.”

Vücudumuzdakı ağ hüceyrələr daha çox və daha sürətli kilo almağa səbəb olduğu halda, qəhvəyi hüceyrələr qısa müddətdə yağ yandıraraq bədən istiliyini tarazlaşdırmağa çalışır. Bədənimiz soyuqluq hiss etdikdə, temperaturu tarazlıqda saxlamaq üçün qəhvəyi hüceyrələri aktivləşdirir. Beləliklə, ağ yağ hüceyrələri yandırılarkən, bu, itirilmiş enerji və maddələr mübadiləsi sürəti artdıqca sərbəst buraxılır. Ancaq bir çox insanlar arıqlamaq prosesini sürətləndirmək və uzun müddət ac qalmaq üçün bu alqoritmlərin əvəzinə yanlış üsullardan istifadə edirlər.

Ac qalmaq arıqlamağı sürətləndirsə də, sonradan qəbul edilən aşağı kalorili qidalar belə maddələr mübadiləsinin davam etməsi üçün daha yavaş yeyilir. Çünki bədən özünü qoruyur və istehlak etdiyi hər kalorini yağ olaraq saxlayır. Bədən uzun müddət bu cür yemək vərdişlərinə tab gətirə bilmir və köhnə yemək vərdişləri geri qaytarıldıqda itirilmiş çəki tez bir zamanda bərpa olunur. Əslində müxtəlif sağlamlıq problemlərini tətikləyən bu vəziyyətin qarşısını almaq və əldə edilən çəkini sabit saxlamaq üçün sağlam qidalanma vərdişləri əldə etmək kifayətdir.

 Hər hansı əsas yeməyi atlamaq gündəlik iş rejiminin pozulmasına gətirib çıxarır və xəstəlik riskini artırır. Çünki hər qida qrupunun fərqli funksiyası var. Ona görə də sağlam şəkildə arıqlamaq istəyənlər hər bir qidadan kifayət qədər istifadə etməlidirlər. Qoz, kətan toxumu və semizotu kimi Omeqa 3 yağ turşuları ilə zəngin qidalar, məsələn, qoz, kətan toxumu və semizotu kimi qidalar insan sağlamlığına çox faydalıdır. 

 Hər gün 2 litr su içmək ödəmi və toksinləri çıxarmağa kömək edir. 

Sağlam qidalanmanın ilk addımı düzgün meyvə və tərəvəzləri doğru zamanda istehlak etməkdir. Xüsusilə qış aylarında qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərə qarşı mövsümi meyvələrdən istifadə edərək orqanizmin müqavimətini artırmaq lazımdır. Bu səbəbdən qışda istehlak edilməsi lazım olan meyvələr arasında portağal, naringi, nar, alma, armud, balqabaq və limon, ispanaq, yerkökü, pırasa, turp, kələm var