Termogen qidalar orqanizm tərəfindən emal edilməsi üçün yüksək miqdarda enerji tələb edən, beləliklə maddələr mübadiləsini sürətləndirən və yığılmış yağların istehlakına başlayan qida növləridir.
Foodinfo.az indeks.az-a istinadən bu təsnifatlara daxil olan və tez bir zamanda kalori yandıran bəzi qidaları aşağıdakı kimi təqdim edir:
Ananas
Ananasın strukturunda protein həzmini dəstəkləyən və selülit və çəki artımına səbəb olan ödəmlə mübarizə aparan bromelain fermenti var. Tərkibindəki aşağı kalorililiyi bu xüsusiyyətlə birləşərək, ananası ən güclü kalori yandıran qidalardan birinə çevirir.
O, həmçinin yağların bədən tərəfindən udulmasının qarşısını alır, selülitlə mübarizədə təsirli köməkçidir, həzmi dəstəkləyir və təmizləyici xüsusiyyətlərə malikdir. Ananas şirin dadı ilə ideal qəlyanaltıdır.
Avokado
Keçmişdə pəhrizlərin düşməni kimi göstərilən avokadonun tərkibindəki sağlam yağlar sayəsində maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi və aclığı yatırtdığı indi məlumdur. Bəli, həqiqətən çoxlu yağ turşularını ehtiva edir; lakin bunlar bədən üçün faydalı olan poli və mono doymamış yağlardır.
Avokadonun zəngin aroması aclıq hissini azaldır və beləliklə arıqlamağa kömək edir və gündəlik pəhrizin bir hissəsinə çevrilir. Bundan əlavə, avokadonun gündəlik istehlakı emal edilməsi çətin olan şəkərlərin mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Avokadonun antioksidan xüsusiyyətləri hüceyrə qocalmasının qarşısını alır, dərinin görünüşünü yaxşılaşdırır. Tərkibindəki zəngin vitaminlər immunitet sistemini gücləndirir.
Alma
Alma son dərəcə geniş istehlak edilən bir meyvədir və sağlamlığa əhəmiyyətli təsiri ilə bütün növ pəhrizlər üçün tövsiyə olunur. Bu meyvə aclıq hiss etmədən arıqlamağa kömək edən vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla çox zəngindir.
Almada olan yüksək miqdarda lif, vitaminlər, minerallar və antioksidantlar maddələr mübadiləsi sürətini artıraraq yağları effektiv şəkildə yandırmağa kömək edir.
Çili bibəri
Kapsaisin acı bibərin tərkibində mövcuddur. Bu komponent lipolizi, yəni yağ mübadiləsini stimullaşdırır. Maddələr mübadiləsini sürətləndirməkdə təsirli olur və iştahı sakitləşdirməklə tanınır.
Bununla belə, acı bibər istehlakı həddindən artıq olmamalıdır, çünki acıların həddindən artıq istehlakı səbəbiylə yanan ağzı sakitləşdirmə üsulları çox da pəhriz dostu deyil: çörək yemək və süd içmək kimi.
Yaşıl çay
Yaşıl çayın dünyada ən məşhur içkilərdən biri olmasının səbəbi onun həm arıqlamağa böyük köməkçi olması, həm də çoxsaylı faydalar gətirən qida və antioksidantlarla zəngin olmasıdır. Yaşıl çayın tərkibində bədəndə yığılan iltihab əleyhinə və təmizləyici komponentlər var; hüceyrələri sərbəst radikalların təsirindən qoruyurlar.
Yaşıl çayın tərkibindəki yüksək vitamin və minerallar aşağı kalorili miqdarı ilə birləşdikdə metabolik funksiyalar yüksəlir və orqanizmin enerji yandırma qabiliyyəti güclənir. Bundan əlavə, sidikqovucu xüsusiyyətlərə malik yaşıl çay ödəm və toxuma iltihabının müalicəsi üçün idealdır.
Darçın
Darçın arıqlamağa kömək edən yağ yandırıcı xüsusiyyətlərə malik ədviyyat növüdür. Darçın bədəndə yağ və əzələ toxumalarına təsir edir. Piylərin azaldılması prosesi çəkidə də azalma gətirir.
Bu baxımdan darçının təsiri əslində acı bibərin nəticələri ilə üst-üstə düşür. Kapsaisin acı bibərdə istilik istehsalını başladan və yığılan yağ miqdarını azaldan maddədir. Darçının tərkibində olan aldehid adlı birləşmə enerji sərfiyyatını və yağın oksidləşməsini artırır.
Kərəviz
Kərəvizi həzm etmək üçün lazım olan kalori miqdarı onun tərkibindəki kaloridən çoxdur. Yəni tərkibində yüksək su və lif olan bu tərəvəz piy yandırmaq üçün ideal vasitələrdən biridir.
Kərəvizin arıqlamağa kömək edən başqa bir xüsusiyyəti də toxluq hissi yaratmasıdır. Ümumiyyətlə ət souslarında istifadə edilən və ya sağlam qəlyanaltı kimi istehlak edilən kərəviz sağlam qidalanmanın ən vacib hissələrindən biridir və hər zaman arıqlayan qidalar siyahısında öz yerini tapır.