Hal-hazırda yumurtalıq tutumunun azalması, yaşın irəliləməsi və ya yumurtalıqların zədələnmə ehtimalı hallarında yumurtalıqların stimullaşdırılması yolu ilə əldə edilən yumurtaların dondurulması və gələcəkdə istənildikdə in vitro mayalanma üsulu ilə istifadə edilmək üçün saxlanmasına “yumurta dondurma” deyilir.
Bu, xüsusilə karyerasına görə uşaq sahibi olmağı təxirə salan qadınlara ana olmaq şansı verir.
Sonsuzluğa səbəb ola biləcək radioterapiya və ya kimyaterapiya kimi xərçəng müalicəsindən əvvəl, yumurtalıq ehtiyatının azalmasına və ya itməsinə səbəb ola biləcək cərrahi əməliyyatlardan əvvəl, yumurtalıqların çıxarılmasını tələb edən bir xəstəlik olarsa, ailədə erkən menopoz varsa, reproduktiv qabiliyyəti qorumaq üçün yumurtanın dondurulması həyata keçirilə bilər.
Mövcud qaydaya görə, evli qadınlar yumurtaları dondura bilməzlər, ancaq embrionları dondura bilərlər. Yumurta dondurma prosesinin ən böyük üstünlüyü müxtəlif səbəblərdən evliliyini təxirə salan və ya iş həyatındakı karyerasına görə uşaq sahibi olmağı təxirə salan yaşlı qadınların ana olma şanslarını davam etdirməsini təmin etməsidir.
Dondurulmuş yumurta hüceyrələri -196 C-də maye azot olan xüsusi anbarlarda 5 il saxlanıla bilər. 5 ildən artıq müddətə uzadılması istənilsə, Səhiyyə Nazirliyinin razılığı tələb olunur.
Yumurtanın dondurulması gələcək körpəyə zərər vermir. 1986-cı ildə dondurulmuş oositlərlə ilk in vitro gübrələmə sınağından bəri minlərlə sağlam doğum olmuşdur. 35-38 yaşdan aşağı olanlar üçün 8-10 ədəd yetkin yumurtanın dondurulması kifayət etdiyi halda, 40 yaşdan yuxarı olanlar üçün daha çox yetkin yumurta tələb olunur.