Duz yeməklərə dad qatmaq üçün geniş istifadə edilən bir tərkib hissəsidir, lakin onun həddindən artıq istehlakı sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, ümumi tövsiyələrə görə, gündəlik duz istehlalı 5 qramdan artıq olmamalıdır. Bu tövsiyə dünyada çoxsaylı sağlamlıq təşkilatları tərəfindən irəlilədilən bir standartdır və müxtəlif sağlamlıq məsələlərinin qarşısını almağa kömək edir.

Həddindən artıq duz istehlalı qan təzyiqini artırır, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldir. Yüksək qan təzyiqi, ürək xəstəlikləri və insult kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. 5 qramdan artıq duz istehlalı qan təzyiqinin yüksəlməsinə səbəb olur və ürək sağlamlığını zədələyə bilər.

Böyrəklər bədənin duz miqdarını tənzimləyir. Həddindən artıq duz istehlalı böyrəklərin işləməsini çətinləşdirir və böyrək xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır. 

Yüksək duz istehlalı bədəndə suyun saxlanmasına səbəb olur, bu da şişkinlik və bədən ağırlığının artmasına yol açır. Əlavə suyun bədəndə saxlanması, xüsusilə ayaq və əllərdə şişkinliyə səbəb ola bilər.

Duz bədəndən kalsiumun çıxmasına səbəb olur ki, bu da sümük sağlamlığı üçün zərərlidir. Uzun müddətli yüksək duz istehlalı osteoporoz riskini artırır, sümüklərin zəifləməsinə və qırıqlara yol açır.

Yüksək duz istehlakı digər sağlamlıq problemlərinə də səbəb ola bilər. Çox duz yemək mədə problemləri və həzm sistemi ilə bağlı narahatlıqlara da yol açır. Eyni zamanda, yüksək duz istehlalı, uzun müddətdə müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

Sağlam qidalanma prinsiplərinə uyğun olaraq duz miqdarını nəzarət altında saxlamaq və daha çox təbii ədviyyat və otlardan istifadə etmək tövsiyə olunur.