Südün qaynadılması südün təhlükəsiz istehlak olunması üçün vacib bir addımdır. Südün qaynadılması mikrobları öldürərək onun daha uzun müddət saxlanmasını və təhlükəsiz şəkildə istifadə edilməsini təmin edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, süd qaynatma prosesi diqqətlə yerinə yetirilməlidir, çünki yanlış üsul dadına və tərkibinə zərər verə bilər.

Südü yüksək temperaturda qaynatmaq əvəzinə, onu aşağı və ya orta istilikdə qaynatmaq tövsiyə edilir. Bu, süd dibinin tutmasının və ya daşmasının qarşısını alır.

Təxminən 85°C-ə çatana qədər qızdırılmalıdır. Bu temperatur mikrobların öldürülməsi üçün kifayətdir.

Qaynayarkən onu tez-tez qarışdırın. Bu, südün bərabər şəkildə qızmasına və dibinin tutmamasına kömək edəcək.

Südün qaynama nöqtəsinə çatmasını gözləyərkən yanında durmaq vacibdir. Süd qaynamağa başladıqda sürətlə daşma ehtimalı var, buna görə də vaxtında müdaxilə etmək lazımdır.

Qaynadıqdan sonra onu dərhal oddan götürmək məsləhətdir. Çox uzun müddət qaynatmaq südün dadını dəyişə və bəzi qida maddələrinin itirilməsinə səbəb ola bilər.

Sonra onu otaq temperaturunda soyudub soyuducuya yerləşdirmək ən yaxşı üsuldur.

Qaynama prosesi südün içərisində olan zərərli bakteriyaları öldürür və onu sağlamlıq üçün təhlükəsiz hala gətirir.

Həmçinin qaynadılmış süd xam süddən daha uzun müddət saxlanıla bilər. Soyuducuda qaynadılmış süd 3-4 gün ərzində keyfiyyətini qoruyur.