Sinqapurlu alimlər 3D çapdan istifadə edərək kalamar üzüklərinin vegetarian variantını yaradaraq qida texnologiyasında sıçrayış əldə ediblər.

Foodinfo.az bildirir ki, bu məhsul mikroyosunlardan və lobya toxumundan çıxarılan bitki zülallarına əsaslanır.

Tədqiqatçılar bitki mənşəli zülallardan və omeqa-3 yağ turşuları ilə zənginləşdirilmiş bitki yağından ibarət xüsusi pasta hazırlayıblar. Bu pastadan 3D çap edilmiş üzük məhsulu yaratmaq üçün istifadə edilib.

Hazır məhsul, alimlərin fikrincə, əsl kalamar üzüklərinə bənzəyir. Bununla belə, ənənəvi dəniz məhsullarından fərqli olaraq, vegan üzüklərində ağır metallar və mikroplastiklər yoxdur.

Bu yanaşma dəniz məhsullarının həddindən artıq ovlanması probleminin həlli ola bilər və ənənəvi delikateslərə sağlam və davamlı alternativ təklif edə bilər.

Nurlan