Yaşlandıqca qida ehtiyaclarımız dəyişir. Bir zamanlar problemsiz istehlak etdiyimiz bəzi qidalar 65 yaşdan sonra sağlamlığa zərər verə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, 65 yaşdan yuxarı insanlar işlənmiş qidalardan, xüsusən də işlənmiş ətlərdən uzaq durmalıdırlar.

Nutritionist Federica Amati qeyd edir ki, mağazada satın alınan peçenye, şəkərli dənli bitkilər və şirinləşdirilmiş içkilər kimi ultra işlənmiş qidalar amerikalıların əlavə şəkər qəbulunun təxminən 50%-ni təşkil edir.

"Bu qeyri-sağlam qidalar lifdə aşağı, əlavə şəkər və qeyri-sağlam yağlarda yüksək olur, bunların hamısı iltihaba, metabolik disfunksiyaya və pis bağırsaq sağlamlığına kömək edə bilər" - deyə o, izah edir.

Bu, 65 yaşdan yuxarı insanlar üçün xüsusilə vacibdir, çünki qocalma təbii olaraq artan iltihab və ürək-damar xəstəlikləri, tip 2 diabet və idrak qabiliyyətinin zəifləməsi kimi xəstəliklərin artması riski ilə əlaqələndirilir.

Emal edilmiş ətlər, kolbasalar, sosislər və şarküteri ətlərində də nitrat yüksəkdir ki, bu da yaşlandıqca ürək xəstəliyi, yüksək qan təzyiqi və digər sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər.

65 yaşdan yuxarı bir insanın qreypfrut və ya qreypfrut şirəsini istehlak edib etməməsi, qəbul etdiyi dərmanlardan asılıdır, bu meyvə ilə qarşılıqlı əlaqədə ola bilər və potensial həyati təhlükə yarada biləcək yan təsirlərə səbəb ola bilər. Qızardılmış qidalar yaşınızdan asılı olmayaraq sağlamlığınız üçün zərərlidir, lakin 65 yaşdan yuxarısınızsa, daha zərərli ola bilər.

Qızardılmış qidalar sağlam olmayan trans yağları və artıq kalori ehtiva edir ki, bu da çəki artımına, yüksək xolesterola və iltihabın artmasına səbəb olur.